Together Magazyn » Aktualności » 5 pomysłów na zdrowe przekąski

5 pomysłów na zdrowe przekąski

Zbliża się okres urlopów oraz rodzinnych dłuższych i krótszych wycieczek. Warto zastanowić się i zaplanować wcześniej, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby podróż upłynęła nie tylko przyjemnie i bezpiecznie, ale także smacznie i zdrowo. Oto pięć pomysłów na zdrowe przekąski, nie tylko na drogę.

1. Pieczona ciecierzyca

Idealna zamiast chipsów. Wystarczy wymieszać łyżkę oliwy z odrobiną soli i ulubionymi przyprawami (np. słodką papryką, ziołami prowansalskimi) i piec 30–45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, obniża ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu.

2. Ciasteczka owsiane

Do przygotowania tych zdrowych i szybkich ciastek potrzebujemy: szklankę mąki pełnoziarnistej, szklankę płatków owsianych, szklankę ziaren słonecznika, szczyptę soli, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/2 kostki masła. Można dodać też bakalie.
Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy roztopione masło, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20–25 minut, aż ciasteczka będą złociste.

3. Orzechy

Migdały, brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe – wszystkie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę mózgu. Posiadają wysoką zawartość witamin z grupy B i witaminy E.
Porcja odpowiednia dla dziecka to taka ilość orzechów, jaka zmieści się w jego piąstce.

4. Chipsy owocowe

Chipsów owocowych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Wystarczy wybrać ulubione owoce dziecka, pokroić je w plasterki i upiec. Nadają się do tego m.in. jabłka, gruszki czy banany.
Chipsy owocowe możemy dostać również w sklepie, pamiętajmy jednak, żeby wybierać te, które nie zawierają cukru i innych zbędnych składników w swoim składzie.

5. Kanapki

Nie zapominajmy o kanapkach, które łatwo zapakować i skonsumować w podróży. Dobry jakościowo chleb i zróżnicowane dodatki zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Pamiętajmy, że im lepiej wyposażymy się na drogę, tym mniej będzie kusić zjedzenie czegoś niezdrowego w trasie.


Anna Gałuszyńska– Logopeda pracujący w poradni Pegaz.
Jest absolwentką Uniwersytetu Gdańskiego na kierunku logopedia ze specjalizacją wczesna interwencja logopedyczna. Swoje doświadczenie zawodowe zdobyła podczas praktyk i wolontariatów (m.in. w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Gdańsku, Przedszkolu nr 77 w Gdańsku dla dzieci z MPD, Fundacji Grupy Ergo Hestia – Integralia). Prowadziła indywidualne terapie logopedyczne i grupowe zajęcia logorytmiczne w przedszkolu w Borkowie Łostowickim. Stara się poszerzać swoją wiedzę oraz podnosić kompetencje zawodowe poprzez uczestnictwo kursach i szkoleniach (Gesty Makatonu – poziom I, Neurokinezjologiczna Terapia Taktylna dr Swietłany Masgutowej).

 

Materiał opublikowany dzięki współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka Pegaz

Oceń