Together Magazyn » Aktualności » Wielkanoc bez majonezu jest możliwa?
photo--afa

Wielkanoc bez majonezu jest możliwa?

Zbliżająca się Wielkanoc oznacza nie tylko rodzinny odpoczynek, ale też kulinarną rozpustę. Pyszne sałatki i jajka na tysiąc sposobów zasługują na wyjątkową oprawę. O tradycjach na polskim stole, które dziś wyróżnia unikalny smak goryczki majonezu Ocetix opowiada Paweł Ordak z firmy Ocetix.

Ocetix oznacza majonez z tradycjami?

Nasza historia zaczęła się po II wojnie światowej. Początkowo koncentrowaliśmy się na produkcji octu winno-owocowego, a po kilku latach spirytusowego. Lata 70 – te upłynęły nam pod marką Polmosu i Pomorskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego w Bydgoszczy, by następnie w 90-tych sprywatyzować zakład, kształtując spółkę, w której pozostali pracownicy. Wraz z nową strukturą rozpoczęła się dla nas piękna historia. W roku 1968 rozpoczęto produkcję majonezu, która trwa po dziś dzień.

Zarządził przypadek czy miłość do majonezu?

Po przekształceniu głównym obszarem działania był ocet, majonez z kolei okazał się konsekwencją pasji do tradycyjnego jedzenia.

DSC

I tak powstał dodatek, który urzeka smakiem?

Kluczem do serc konsumentów jest nasza tradycyjna receptura, która od lat jest taka sama. Tworząc ją przygotowywaliśmy produkt, który polubią i starsi i młodsi klienci. Majonez jest ważnym dodatkiem i musi mieć to „coś”, co powoduje przysłowiową wisienkę na torcie.

Czyli tajemnica firmy?

Pilnie strzeżona (śmiech) na szczęście w słusznej sprawie! Proszę spróbować, przekona się pani. Sukces produktu spowodował, że w tej chwili ocet, od którego wszystko się zaczęło stał się dodatkiem. Dbając o tradycje, z których jesteśmy dumni pozostawiliśmy go w nazwie.

DSC

Co różni Ocetix od konkurencji na sklepowych półkach?

Lata udanej produkcji spowodowały, że jesteśmy dobrze znani w województwie kujawsko-pomorskim. Sumiennie zapracowaliśmy na zaufanie klientów – przykładamy uwagę do jakości, która ma odzwierciedlenie w licznych certyfikatach i wysokich ocenach przeprowadzanych audytów takich jak systemy jakości ISO czy International Food Service. Regionalne korzenie oraz stałość niedużego, wręcz rodzinnego niespełna 50 osobowego zakładu produkcyjnego pozwalają na modernizację linii produkcyjnych biorąc pod uwagę faktyczne oczekiwania klientów.

DSC

Wielkanoc bez majonezu jest możliwa?

Nie polecam! Sałatka, czy jajka bez majonezu to profanacja (śmiech). Z drugiej strony nie zapominajmy, że majonez jest na naszych stołach przez okrągły rok zaczynając od Bożego Narodzenia, przez karnawał, wesela, przyjęcia komunijne, a na letnich smaczkach do grilla kończąc. Firma Ocetix prężnie działa w branży gastronomicznej – i to z myślą o niej oferujemy duże 5, 20, a nawet 100 kilogramowe opakowania, więc nasz majonez trafia zarówno do klientów detalicznych, jak i szeroko rozwiniętego rynku HoReCa, w tym do producentów sałatek i surówek na terenie naszego województwa. Miłość do majonezu idzie w naszej firmie z duchem czasu, w odpowiedzi na potrzeby fanów aktywności i sportu proponujemy wersję o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki której już nikt nie musi rezygnować z dodatku, jaki my Polacy lubimy najbardziej.

Oceń