Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Produkty bogate w witaminę D

Produkty bogate w witaminę D

Wiedzę o tym, gdzie występuje witamina D, należy wziąć pod uwagę przy układaniu diety, szczególnie dla dzieci. W mało słonecznych miesiącach, składniki pokarmowe będą jednak najprawdopodobniej niewystarczającym źródłem witaminy D, dlatego też zaleca się jej suplementację.

Skąd organizm bierze witaminę D?

Warto wiedzieć, w jakich produktach jest witamina D, lecz to nie pokarm jest jej głównym źródłem. Witamina D jest przede wszystkim wytwarzana w skórze pod wpływem słońca – stąd czasem bywa nazywana „słoneczną witaminą”. Szacuje się, że około 80-100% dziennego zapotrzebowania na witaminę D może pochodzić z syntezy skórnej. Około 15-20 minut przebywania na słońcu dziennie wystarczy, by pokryć to zapotrzebowanie (przy minimum 20% powierzchni ciała wystawionego na działanie promieni słonecznych i braku kremów z filtrami UV, które silnie ograniczają syntezę witaminy D). W Polskim klimacie brak odpowiedniego nasłonecznienia od października do kwietnia uniemożliwia jednak syntezę na odpowiednim poziomie, więc witaminy D warto wtedy szukać gdzie indziej.

W jakich produktach występuje witamina D?

Niestety, słonecznej witaminy nie znajdziemy w żywności zbyt wiele. Jakie produkty są więc bogate w witaminę D? Głównie odzwierzęce, a przede wszystkie tłuste ryby, które zawierają jej od 5 do 10 µg na 100 gram (makrele, dorsz) a nawet powyżej 10 µg (łososie, węgorze, śledzie). Nieco mniej witaminy D mają dorsze (1ug) czy grzyby shitake (2,5 ug). Niewielkie ilości witaminy D posiadają też jajka, pełne mleko i inne produkty mleczne oraz oleje roślinne. Ponadto, niektóre produkty spożywcze – przede wszystkim margaryny – dodatkowo wzbogaca się w witaminę D (do ponad 10 µg na 100 g).

Rola witaminy D w organizmie i jej suplementacja

Witamina D pełni szereg istotnych dla organizmu funkcji, jednak ze względu na klimat i niewielką ilość ryb w diecie, w Polsce występuje powszechny jej niedobór: zarówno u dorosłych, jak i młodzieży i dzieci. Suplementacja witaminy D, głównie w okresie jesienno-zimowym, jest szczególnie ważna u dzieci, gdyż słoneczna witamina odgrywa ważną rolę w metabolizmie wapnia i fosforu, przez co jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości. Dlatego witamina D powinna być podawana w postaci tranu lub specjalnych preparatów dla dzieci (sprawdź na przykład produkty Bioaron na: https://bioaron.pl/witamina-d/). Witamina D ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a jej niedobory mogą skutkować spadkiem odporności na infekcje. Warto też pamiętać, że choć zapas witaminy D zmagazynowany w tkance tłuszczowej może wystarczyć nawet na około 2 miesiące, to tak jej trwały niedobór, jak i nadmiar może mieć negatywne skutki dla organizmu.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.