Dostęp do wielu egzotycznych produktów spożywczych stał się w ostatnim czasie łatwiejszy. Sprowadzane z innych krajów produkty żywnościowe można znaleźć w sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością. Nie inaczej jest z szałwią hiszpańską, która znana jest bardziej jako nasiona chia. Popularność korzystania z tych produktów wynika z posiadania przez nie wielu cennych składników odżywczych. W ten sposób nasiona szałwii hiszpańskiej doskonale nadają się do wzbogacenia codzienne stosowanych diet.
Co zawierają nasiona chia?
W nasionach chia można znaleźć przede wszystkim duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Nawet 75% tłuszczów, które znajdują się w nasionach, stanowią właśnie tego typu kwasy. Dodatkowo w nasionach znajdują się również kwasy omega-6. Jak wskazują najnowsze badania takie połączenie większych ilości kwasów omega 3 i 6 jest w stanie oddziaływać w intensywny sposób przeciwzapalnie.
Jednak kwasy omega 3 są w stanie zapewnić również:
- wzmocnienie wzroku,
- zapobieganie chorobom serca i nadciśnieniu,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- poprawę koncentracji i lepsze zapamiętywanie,
- przeciwdziałanie rozwijaniu się choroby wieńcowej.
Dodatkowo nasiona chia są w stanie oferować wiele składników mineralnych. W ten sposób doskonale nadają się, jako produkt spożywczy, który z powodzeniem można włączyć do codziennej diety. Do najważniejszych minerałów, które znajdują się w nasionach szałwii hiszpańskiej, można zaliczyć mangan, fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez oraz wapń. Regularne stosowanie nasion pozwala w kompleksowy sposób oddziaływać na funkcjonowanie organizmu. Dostarczenie kluczowych dla organizmu minerałów ma bardzo duże znaczenie w kontekście zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz przeciwdziałania występowaniu różnych chorób. Wiele osób decyduje się na wykorzystanie nasion szałwii hiszpańskiej również przy walce z nadwagę. Spożywanie takich nasion jest w stanie przynosić w tym zakresie doskonałe rezultaty, gdyż duża zawartość błonnika pozwala przyspieszać przemianę materii.
W jaki sposób można spożywać nasiona chia?
Jeśli chce się skorzystać z zalet nasion chia, trzeba zdecydować się na określony sposób ich spożywania. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na jedzenie nasion w całości, a także na surowo. Wówczas można uzyskać możliwość korzystania z najważniejszych właściwości takich nasion. Trzeba jednak brać pod uwagę, że nasiona chia nie zawsze będą każdemu smakować. Innym rozwiązaniem może być wykorzystanie nasion szałwii hiszpańskiej w postaci dodatków do jogurtów czy płatków śniadaniowych. Pozwala to uzyskać znacznie lepszy smak. Podobnie jest z napojami, gdzie można wykorzystać nasiona do przygotowania koktajli, napojów na bazie mleka czy roślinnych.