Wśród wielu produktów spożywczych, jakie są dzisiaj na wyciągnięcie ręki, jest grupa takich, które można określić jako superfood. I z całą pewnością należy do nich mąka z samopszy, będąca doskonałym potwierdzeniem tego, że nasi przodkowie znali się na zdrowym odżywianiu, bo jakby nie było, uprawiali zboża niezwykle bogate w wartości odżywcze. Czym dokładnie jest mąka samopsza i do czego można jej używać?

Mąka z samopszy – właściwości

Mąka z samopszy należy do grup mąk pszennych i jest produkowana z pszenicy samopsza. Przy okazji warto zaznaczyć, ze zboże to jest jednym z najstarszych, zaliczanych do zbóż antycznych, spopularyzowanych już w neolicie. A co ważne, pszenica samopsza była niegdyś szeroko uprawiana na terenach ciągnących się od Atlantyku po Persję. Niestety, dzisiaj jest trudno dostępna, jednak wcale nie zapomniana! Wszystko za sprawą jej wyjątkowego składu, który jest niezwykle odżywczy i zawiera korzystne dla zdrowia człowieka substancje, jakich nie znajdziemy w innych rodzajach mąk.

Obok witaminy A, witamin z grupy B oraz mikro i makroelementów w postaci magnezu, żelaza, potasu, fosforu czy cynku, mąka z samopszy zawiera także aminokwasy egzogenne, które biorą udział w wielu istotnych procesach życiowych organizmu. Ponadto mąka samopsza zawiera w sobie antyoksydanty i karotenoidy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Przy czym jest bogata w błonnik i białko, którego ma nawet o połowę więcej niż tradycyjna mąka pszenna. Trzeba jednak pamiętać, że mąka samopsza zawiera gluten, co prawda jest go mniej, ale warto zachować tę informację.

Mąka z samopszy do czego?

Zastosowanie mąki z samopszy jest naprawdę spore, najlepiej sprawdza się do wypiekania chleba, który odznacza się charakterystycznym dla tej mąki delikatnie orzechowym posmakiem i żółtym kolorem. Mąka samopsza świetnie nadaje się również do naleśników, omletów, gofrów placków czy ciast. Dlatego też z pewnością znajdziemy dla niej miejsce w swojej kuchni, przyrządzając tradycyjne i znane potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej mąki o wielu walorach prozdrowotnych.

Mąka z samopszy cena

Mąka z samopszy należy do grona produktów dość trudno dostępnych, ponieważ aktualnie uprawa pszenicy samopsza jest ograniczona. Tym samym cena mąki z samopszy jest nieco wyższa niż innych typów mąk i oscyluje w granicach od kilku do nawet kilkunastu złotych za kilogram. Warto jednak włączyć ją do swojej diety, ponieważ należy ona do jednych z najzdrowszych typów mąk pszennych, a jej cena nie odbiega zbytnio od innych typów bardziej egzotycznych mąk, takich jak mąka orkiszowa czy mąka kokosowa.