Przepisy od Cały Gaweł

Burger Kaszubski

Burger Kaszubski

Składniki:

  • 200g mielonego karku wołowego
  • ser żółty
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • bułka wg upodobań
  • 3 buraki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

Przygotowanie:
1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy wg uznania.
2. Buraki ścieramy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy przyprawy, jajka, mąkę i dokładnie mieszamy.
3. Z uzyskanej masy formujemy placki i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
4. Majonez mieszamy z musztardą.
5. Bułkę zapiekamy z serem i nakładamy na nią sos, sałatę, wołowinę, placek buraczany, pomidor i ogórek kiszony.
6. Burgera podajemy z frytkami.

Sałatka z halloumi

Składniki:

  • 1 główka karbowanej sałaty
  • 1 avocado
  • 4 pomidorki cherry
  • 4 plastry sera halloumi o grubości 1 cm.
  • 2 kromki chleba
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Składniki do przygotowania sosu aioli muszą mieć temperaturę pokojową. Czosnek rozgniatamy z solą i mieszamy z żółtkiem, następnie powoli wlewamy olej jednocześnie energicznie mieszając do uzyskania konsystencji majonezu.
2. Kromki chleba kroimy w kostkę, dodajemy 0,5 łyżeczki ziół, dodajemy sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Pieczemy do uzyskania chrupiących grzanek.
3. Ser halloumi grillujemy z dodatkiem odrobiny oliwy przez około 2 min. z każdej strony.
4. Na talerzu wykładamy umytą i wysuszoną sałatę, dodajemy pokrojone pomidorki cherry, pokrojone avocado, grzanki ziołowe i grillowane halloumi. Sałatkę podajemy z sosem aioli.

Patron artykułu:
https://severin.sklep.pl/frytkownice/frytkownica-beztuszczowa-severin-fr-2430

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany