Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Cholesterol: zły czy dobry? [TOP-5 ciekawostek]

Cholesterol: zły czy dobry? [TOP-5 ciekawostek]

Odpowiedni poziom cholesterolu pozwala organizmowi prawidłowo funkcjonować. Zaburzenia mogą przyczynić się do rozwoju groźnych chorób, które mogą doprowadzić do śmierci. Czym jest „dobry” i „zły” cholesterol? Jakie są przyczyny podwyższonego cholesterolu, jakie są prawidłowe normy cholesterolu i jak z tym walczyć?

Panuje błędne przekonanie, że cholesterol to coś, co zagraża zdrowiu człowieka i prowadzi do śmierci. Jest to nieprawda. Cholesterol to niezbędny składnik każdej ludzkiej komórki umożliwiający jej funkcjonowanie. Dopiero w określonych okolicznościach może zaszkodzić. Nieprawidłowy, wysoki poziom cholesterolu może przyczynić się do wielu bardzo groźnych chorób, np. do łuszczycy, niedoczynności tarczycy, choroby wątroby, miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, choroby wieńcowej czy ostrego zapalenia trzustki.

Co to jest cholesterol?

Cholesterol to organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w organizmie człowieka. To budulec błon komórkowych, który bierze udział także w produkcji hormonów, ułatwia proces trawienia tłuszczów oraz wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe. W każdej komórce organizmu występuje jako materiał budujący błonę komórkową. Jest niezbędny do wytwarzania takich substancji jak hormony czy fitosterole oraz pełni bardzo ważną funkcję w syntezie i przyswajaniu witaminy D. Przeczytaj więcej : https://optymalnewybory.pl/dobry-i-zly-cholesterol-co-powinienes-wiedziec/.

Cholesterol jest produkowany przez organizm głównie w wątrobie, skąd wraz z krwią dociera do wszystkich komórek organizmu. Część cholesterolu dostarczamy wraz z pożywieniem (tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego).

Dobry i zły cholesterol 

Na cholesterol całkowity składają się tzw. dobry i zły cholesterol. Są to potoczne nazwy dwóch lipoprotein: cholesterol HDL, zwany dobrym cholesterolem oraz cholesterol LDL, czyli ten zły. HDL to frakcja cholesterolu, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, zapobiegając poważnym chorobom.

Natomiast cholesterol LDL jest wykorzystywany przy budowie hormonów steroidowych, błon komórkowych, kwasów żółciowych. Jego nadmierne ilości odkładają się na ścianach tętnic i tworzą tzw. blaszki miażdżycowe, które przyczyniają się do zaburzeń pracy układu krwionośnego.

Jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu?

Przede wszystkim sygnałem do zbadania poziomu cholesterolu powinna być otyłość, która często idzie w parze z hiperlipidemią. Cholesterol całkowity do wartości 190 mg/dl (5 mmol/l) to wynik prawidłowy u młodych i zdrowych pacjentów. Normy zalecane są przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Jak obniżyć cholesterol ?

Utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu jest zależne przede wszystkim od prawidłowej diety dostosowanej do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego, a także od regularnej aktywności fizycznej. To niezwykle ważne, aby dostarczać organizmowi składniki odżywcze zawarte w pełnowartościowych produktach oraz utrzymywać styl życia sprzyjający zdrowiu, czyli ograniczającemu stres i używki. Poznaj pięć kroków do obniżenia cholesterolu: zobacz tutaj.

5/5 – (9 głosów)