Może się zdarzyć, że nie przeczytasz dziś nic bardziej zaskakującego – Brazylia jest bliżej, niż się wydaje. Ten piękny kraj znajdujący się zawsze wysoko na liście #mustgo i #mustsee możesz poznać już teraz, dosłownie kilometr od granicy Gdańska – i to poznać od kuchni.
Może się też zdarzyć, że nigdy nie uczestniczyłeś w takim kulinarnym wydarzeniu. Nie będzie bowiem klasycznej karty, czekania na zamówienie. Weźmiesz udział w uczcie Rodízio, podczas której za stałą cenę prezentuje się Gościom różne dania i specjalności kuchni brazylijskiej.

Restauracja bazuje na mięsnej uczcie Rodizio de Churrasco, podczas której goście mają możliwość spróbowania autentycznej kuchni brazylijskiej. Nie zamawiasz konkretnego dania z menu, ponieważ w jednej cenie otrzymujesz wszystko – bufet pełen dodatków, grillowane mięsa oraz przystawki z owocami morza, rybą oraz makaronami. Najwyższej jakości mięsa, świeże owoce morza i lokalne roślinne składniki z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym Gościom, a zwłaszcza tym, których ciekawi egzotyczna kuchnia z drugiego końca świata.

KTO ZA TYM WSZYSTKIM STOI?

Restauracja Pousada to rodzinna firma z niezwykle ciekawą historią właścicieli: Anny i Andre, w tle. Polka i Brazylijczyk – poznali się w Helsinkach, zjeździli, a właściwie opłynęli, razem niemal cały świat, a po powrocie do Polski stworzyli miejsce, w którym wszyscy czują się jak u siebie, bo nie ma chyba bardziej rodzinnych i gościnnych nacji niż Polacy i Brazylijczycy. Pousada znaczy zaś tyle co polska gospoda, gdzie każdy „wędrowiec” może znaleźć odpoczynek i strawę.

Anna Vieira Kowiel i Andre Vieira Barboza to właściciele i jednocześnie pracownicy Churrascaria Pousada Kumaki.

Andre jest szefem kuchni i grilla – pilnuje, żeby wszystkie zaserwowane dania smakowały oraz prezentowały się jak najlepiej. Ania natomiast przygotowuje restaurację od strony wizualnej i organizacyjnej. W weekendy zawsze możecie ich spotkać razem podczas serwisu. Obydwoje wraz z zaufanymi współpracownikami prowadzą wszystkie rezerwację – od tych najmniejszych do największych – w jak najlepszy sposób.

Gdyby tego było mało Andre jest jednym z głównych Torradore (palacz kawy, roaster) kawy Vieira Cafe dostępnej w sprzedaży oraz w karcie menu Pousady.

PRZYDATNY SŁOWNICZEK

MESA BRASILEIRA – bufet składający się z co najmniej dwudziestu dodatków, przyrządzanych z tradycyjnych rodzinnych przepisów szefa kuchni Andre Vieira Barboza. Każdy może skomponować własną sałatkę, pieczywo jest przygotowywane na miejscu, a kawę pija się tu oczywiście brazylijską – cenioną na całym świecie odmianę z południowego regionu Minas Gerais.

CHURRASCO – na palenisku churrasqueiro, Gustavo Vaz Martins, grilluje sześć rodzajów mięs, które serwuje wraz z innymi kucharzami wprost na talerze Gości.

ENTRADINHAS – w trakcie uczty każdy z Gości otrzymuje dodatkowo małe menu z trzema przystawkami, które przygotowuje Thalita Araujo. Używa przepisów przywiezionych z rodzinnego Sao Paulo.

O „pięknych okolicznościach przyrody” można powiedzieć tyle, że nietypowy widok z okien restauracji na maneż Szkółki Jazdy Konnej Kumaki pozwala rodzinom oraz znajomym na obserwowanie bliskich podczas nauki jazdy konnej.

 

Brazylia od kuchni – bliżej niż myślisz!
5 (100%) 3 votes

Polacane:

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany