Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Zdrowie na co dzień – szybkie przepisy na bazie koncentratu pomidorowego

Zdrowie na co dzień – szybkie przepisy na bazie koncentratu pomidorowego

Niewiele jest produktów równie przydatnych w kuchni, co koncentrat pomidorowy. Pudliszki od lat dostarczają Polakom najwyższej jakości koncentrat, tworzony z dojrzewających w polskim słońcu pomidorów zbieranych ręcznie. Nie znajdziesz w nim zagęszczaczy ani konserwantów, więc okazuje się nie tylko niezwykle smaczny, ale też bezpieczny dla twojego zdrowia. Jakie dania można łatwo i szybko przyrządzić na bazie koncentratu pomidorowego? Sprawdź sam!

Fasolka po bretońsku Pudliszki? A może twoja domowa?

Jednym z pierwszych dań, jakie przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o koncentracie pomidorowym, jest wyrazista w smaku fasolka po bretońsku. Pudliszki opracowały doskonałą recepturę dania gotowego, którą możesz znaleźć w sklepach. To świetne wyjście w chwili, gdy nie masz czasu gotować. Jeśli jednak chcesz trochę pobawić się w kuchni, spróbuj przyrządzić ją sam. Przygotuj:

  • suchą fasolę „Piękny Jaś” – 400 g (wcześniej namocz ją przez 24 godziny),
  • średnie cebule – 2,
  • małe pęto kiełbasy lub 200 g chudego boczku,
  • ziele angielskie – 6 ziaren,
  • liście laurowe – 3,
  • łyżeczkę wegety,
  • olej – 3 łyżki,
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g,
  • sól, pieprz, lubczyk i majeranek,
  • mąkę – 1 łyżka,
  • smalec – 1 łyżka.

Namoczoną uprzednio fasolę przełóż do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj ją na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Na małej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek (lub kiełbasę). Przerzuć je do garnka z ugotowaną fasolą, dodaj koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw, by wszystkie składniki gotowały się razem. Przygotuj zasmażkę – rozgrzany smalec wymieszaj z mąką – i dodaj do gotującego się dania. Dopraw do smaku – i możesz podawać!

Koncentrat pomidorowy Pudliszki – idealny do forszmaku!

Nie masz pomysłu na obiad, a lubisz wyraziste w smaku dania z mięsem? Znowu fasolka po bretońsku? Pudliszki podsuwają jeszcze inne rozwiązanie: nadchodzi ze wschodu i nazywa się forszmak lubelski. To proste danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo – musisz tylko pokroić wszystko i gotować razem do miękkości. Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej schabu lub karkówki),
  • 150 g kiełbasy wędzonej,
  • 150 g chudego boczku,
  • 1 dużą cebulę,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ogórki kiszone (mogą być też małosolne),
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżkę mąki,
  • olej do smażenia.

Mięso umyj, osusz i pokrój na paski o grubości 1 cm. Obsmaż na oleju i przełóż do dużego garnka. To samo zrób z pokrojoną w kostkę cebulą oraz boczkiem pokrojonym w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki i obtocz je w mące, a następnie obsmaż i dodaj do garnka. Wrzuć do garnka paprykę pokrojoną w paski, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i paprykę w proszku, zalej 1,5 l wody, dokładnie wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 1,5 h. Na końcu dodaj pokrojone w paski ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z chlebem lub bułką. Pycha!

5/5 – (2 głosów)