Zimą częściej dopada nas przeziębienie. Niestety potrafi skutecznie pokrzyżować nasze plany. Nikt z nas nie chce przecież spędzić kilku dni w łóżku zmagając się z gorączką, katarem, bólem gardła i głowy. Dlatego jeszcze zanim nas dopadnie warto sięgnąć po odpowiednie produkty, które pomogą nam wzmocnić układ odpornościowy!
MIÓD
Miód to stosowany od wielu lat naturalny środek w leczeniu przeziębienia. Jest on wytwarzany przez pszczoły miodne ze spadzi i nektaru kwiatowego. W związku z tym możemy wyróżnić trzy rodzaje miodu: nektarowy, nektarowo-spadziowy oraz spadziowy. Miód zawiera wiele cennych składników. Podstawą jego składu są cukry, ale oprócz nich znajdziemy w miodzie również kwasy organiczne, enzymy, aminokwasy, składniki mineralne i witaminy. Ze względu na tak unikatowy skład, miód jest wykorzystywany w medycynie ludowej od ponad czterech tysięcy lat. Powszechnie stosuje się go, m.in. w leczeniu przeziębienia, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze. Warto dodać, że najsilniejsze właściwości antybiotyczne wykazuje miód rozcieńczony z wodą (należy jednak pamiętać, aby nie miała ona zbyt wysokiej temperatury). Po rozcieńczeniu miód może zwiększyć aktywność antybiotyczną od 6 do nawet 220 razy! Jest to produkt, który warto włączyć do naszej diety nie tylko ze względu na walkę z przeziębieniem. Miód może nam pomóc również w leczeniu stanów patologicznych układu oddechowego, pokarmowego, krążenia, przy schorzeniach ginekologicznych, a także w problemach z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
IMBIR
Imbir to pozycja obowiązkowa w naszym zimowym menu. Najlepiej jeśli wybierzemy świeży korzeń imbiru, ponieważ zachowuje on najwięcej cennych związków. Możemy go zetrzeć lub pokroić,a następnie dodać, np. do herbaty. Niezwykłe właściwości imbiru znane są już od trzech tysięcy lat. Najwcześniej zostały poznane w Azji skąd pochodzi. Dlatego zamawiając dania w restauracji lub korzystając z usług fit cateringu najczęściej spotkamy się z dodatkiem imbiru do dań charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Imbir zawiera składniki, które świetnie sprawdzają się w leczeniu chorób zapalnych stawów, a także w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Jednak dzięki temu, że imbir wykazuje silne właściwości przeciwzapalne świetnie sprawdzi się również w walce z przeziębieniem.
ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie nie są może produktami tak znanymi w leczeniu przeziębienia jak imbir czy miód. Warto jednak zwrócić na nie uwagę, ponieważ ze względu na swój skład mogą pomóc nam w zwalczaniu przeziębienia równie skutecznie. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W porównaniu do innych orzechów to właśnie one charakteryzują się najwyższą zawartością tych bardzo cennych kwasów tłuszczowych. Są one ważne w leczeniu przeziębienia, ponieważ pomagają nam walczyć ze stanem zapalnym. Orzechy włoskie są również źródłem innego składnika, który wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jest nim cynk, którego zawierają więcej niż, np. orzechy laskowe, pistacjowe czy orzechy makadamia.
CZOSNEK
Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jest on jedną z najbardziej znanych roślin leczniczych, której cenne właściwości wykorzystywane są od bardzo dawna. Czosnek wykazuje, m.in. właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze choć na tym nie kończy się lista jego zalet. Może nam pomóc także w trawieniu tłustych pokarmów, zwalczaniu infekcji dróg moczowych, a także korzystnie wpłynąć na drogi oddechowe. Wykazano również, że jest on produktem, który wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe.