Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Słownik cukierniczy. Co warto wiedzieć o podkładach pod tort?
podkładki pod tort

Słownik cukierniczy. Co warto wiedzieć o podkładach pod tort?

Każdy cukiernik marzy o tym, aby jego wypieki wyróżniały się na tle innych. Odpowiednia prezentacja ciast i tortów wymaga prostych, ale z drugiej strony efektownych rozwiązań. W cukiernictwie efekt wizualny jest bardzo ważny. Oczywiście smak również jest istotny, ale…jemy też oczami. Jak więc zadbać o odpowiednią prezentację? Jak serwować tort?

Czym charakteryzuje się dobry podkład pod tort? 

Podkłady pod tort muszą być przede wszystkim sztywne. Dzięki temu mamy gwarancję, że nasze wypieki będą miały stabilną podstawę. Materiał, z którego wykonuje się tego typu produkty, powinien być również odporny na tłuszcz i wilgoć. Niezbędne jest także pokrycie podkładu odpowiednim materiałem, z którego bez problemu będzie można usunąć np. resztki kremu lub ciasta. Niestety zabrudzona podstawa nie wygląda estetycznie podczas serwowania tortu. Jaki model będzie więc najlepszy? Odpowiednio gruby, ale z drugiej strony lekki. Jednak jedną z ważniejszych kwestii jest materiał, który wykorzystano do produkcji. Bardzo ważne jest to, aby był on przeznaczony do kontaktu z żywnością. 

Podkłady pod tort — kształty 

W sklepach z produktami cukierniczymi można spotkać zarówno okrągłe, jak i prostokątne podkłady pod tort. Jeśli chodzi o tekturę, która najczęściej jest wykorzystywana do produkcji tych elementów — zazwyczaj jest gładka lub karbowana. W zależności od charakteru prezentacji można zainwestować w podkłady matowe lub błyszczące. Kolory, które dominują to przede wszystkim biel, złoto i srebro. Nic dziwnego, ponieważ ta kolorystyka świetnie sprawdza się np. w przypadku tortów weselnych. Więc jak widać, możliwości jest tak naprawdę dużo. 

Jaki podkład sprawdzi się pod wielopiętrowy tort? 

Nieco inaczej przedstawia się sytuacja w przypadku tortów piętrowych. Tutaj bardzo ważny jest dobór odpowiedniego podkładu, który utrzyma wszystko w ryzach. W sklepach dostępne więc też są wytrzymałe i grube podstawki, które sprawdzą się w przypadku wielopiętrowych tortów na uroczyste okazje. Takie modele w większości są powleczone na górze oraz brzegach ozdobną folią. 

podkladpodtort

Jak zaaranżować podkłady pod ciasto?

Jeśli chodzi o samą aranżację i prezentację wypieku — możliwości jest naprawdę dużo. Wszystko jest uzależnione wyłącznie od kreatywności cukiernika. Wiele rzeczy można stworzyć wtedy, gdy podkład jest nieco większy niż ciasto. Ciekawym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest rozsmarowanie wokół wypieku masy, na której umieszczone zostaną np. mini babeczki, owoce lub figurki nawiązujące swoim charakterem do stylistyki tortu. W takim przypadku podkładki pod tort są nie tylko stabilną podstawą, ale także „ekspozycją” samodzielnie wykonanych dekoracji. 

Monoporcje — hit w cukiernictwie. Jak je serwować? 

W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się monoporcje, które są serwowane na słodkich stołach podczas wielu uroczystości. To nic innego jak małe ciasteczka, które zachwycają swoim wyglądem…i smakiem. Wielu cukierników ustawia je np. na paterach. Jednak od pewnego czasu coraz częściej można spotkać się z małymi podkładami na ciasto ze specjalnym uchwytem. Ten element pozwala na wygodne serwowanie słodkości. Warto dodać, że podkładki na monoporcje są wykonane z cienkiego i eleganckiego tworzywa z pięknym połyskiem. 

Jak widać na powyższych przykładach podkłady pod tort to niezbędny element w cukiernictwie. Bez niego tak naprawdę nie byłby możliwy stabilny transport słodkości i co najważniejsze — ich prezentacja. 

Oceń