Catering dietetyczny może być idealnym sposobem na to, by dieta stała się odpowiednio zbilansowana. Spożywanie optymalnie skomponowanych posiłków bywa niełatwe – wymaga podstawowej wiedzy z zakresu dietetyki, świadomości swojego ciała, ale też przestrzeni czasowej na planowanie jadłospisu, gotowanie itp. Choć warto to robić, ponieważ zdrowe odżywianie bezpośrednio wypływa na stan zdrowia oraz dobre samopoczucie, samodzielne pilnowanie tego, co jemy i związane z tym ograniczenia potrafią skutecznie odwlekać w czasie lub nawet uniemożliwiać dokonywanie prawidłowych wyborów dietetycznych. Catering dietetyczny może w tym przypadku być rozwiązaniem idealnym.

Zasady diety pudełkowej

Korzystanie z cateringu dietetycznego zakłada, że dania przygotowywane są przez profesjonalistów, a następnie dostarczane codziennie pod wskazany adres. Cechą charakterystyczną jest to, że posiłki znajdują się w zestawach na cały dzień. Zestaw pudełek (stąd nazwa: dieta pudełkowa) zabezpieczony jest przed przedostawaniem się zanieczyszczeń z zewnątrz – każde pudełko jest zapakowane hermetycznie i włożone do papierowej torby firmowej. To, co znajduje się w pudełkach, zależy od wybranej przez nas opcji. Do wyboru jest często kilka typów menu – np. jadłospis wegetariański, dla sportowców czy zawierający produkty o obniżonej obecności glutenu. Z kolei dodatkowo każdy typ menu może występować w wielu wersjach kaloryczności, np. 1200, 1500, 1800 kcal na cały dzień – wszystko po to, by jak najlepiej dopasować dietę do własnych potrzeb. Najlepsze cateringi umożliwiają również konsultacje dietetyczne, tak, aby w razie potrzeby móc poradzić się eksperta i rozwiać ewentualne wątpliwości czy rozważyć zmianę wspomnianej kaloryczności.

Catering dietetyczny a odchudzanie

Najczęściej po catering dietetyczny sięgają osoby, których celem jest zredukowanie nadmiernej masy ciała. Odchudzanie jest procesem, spalanie tkanki tłuszczowej wymaga cierpliwości. Jako że wokół diet odchudzających narosło wiele mitów, osoby odchudzające się na własną rękę stawiają – często niesłusznie – na wyrzeczenia, których trudno dotrzymać, przez co zapał szybko się kończy. Dieta w pudełkach to praktycznie odchudzanie bez wyrzeczeń. Menu jest bardzo smaczne, pomaga zapewnić odpowiednią dawkę witamin i makroelementów (tłuszczów, białek, węglowodanów). Zwalnia nas z obowiązku przeliczania kalorii w każdym składniku, który trafia na talerz. Dania zaskakują i aromatem, i wyglądem, dlatego niejednokrotnie łatwo zapomnieć o tym, że jest się na diecie. W rzeczywistości jednak, przy dobrze dobranych parametrach wybranej diety, masa ciała zmniejsza się – najbardziej pożądana jest utrata do jednego kilograma tygodniowo.

Specjalne potrzeby żywieniowe

Oprócz redukowania masy ciała, po catering dietetyczny warto sięgać też, kiedy dotyczą nas specjalne potrzeby żywieniowe. Przykładem może być zwiększona ochota na słodycze przy nadmiernej senności i chronicznym zmęczeniu. Może okazać się, że przyczyną jest rozregulowana gospodarka glukozy i insuliny – potwierdzić to powinny odpowiednie badania zlecone przez lekarza. Jeśli okaże się, że żyjemy z cukrzycą lub insulinoopornością, konieczne będzie zwracanie uwagi na indeks glikemiczny składników naszego menu. Dobre diety pudełkowe oferują jadłospisy odpowiadające właśnie tym wymaganiom, eliminując produkty o wysokim IG, w zamian za to zapewniające zdrowe źródła magnezu, poprawiające tolerancję glukozy. Rezultatem jest nie tylko lepsze zdrowie, ale też poprawa dobrostanu psychicznego – więcej energii i witalności.

Catering dietetyczny to najłatwiejszy sposób na dobrze zbilansowane odżywianie. Niezależnie od tego, czy powodem sięgnięcia po dietę pudełkową jest chęć walki z nadwagą, potrzeba okiełznania zespołu metabolicznego czy po prostu pragnienie wygody, korzyści, jakie przynosi pudełkowa dieta są nie do podważenia.