Okapy przyścienne to jedne z najbardziej popularnych urządzeń na rynku. Dobrze pasują do polskich kuchni, gdzie kuchenka często znajduje się przy ścianie wśród innych mebli. Jak jednak wybrać dobry okap kuchenny tego rodzaju? Czym się kierować i jakie są jego zalety?
Cechy okapów przyściennych
Okapy przyścienne to przede wszystkim okapy kominowe skośne. Często są to modele o bardzo designerskim charakterze. Ich front stanowi zazwyczaj tafla lub panel ze szkła hartowanego przymocowana pod kątem do komina. Dzięki temu urządzenia te nie są zbyt głębokie, zajmując mniej miejsca niż wiele innych modeli, a jednocześnie pozostają wizualnie efektowne. Te okapy przyścienne zwracają na siebie uwagę intrygującym i nowoczesnym wzornictwem.
Znaleźć tu również można klasyczne modele w kształcie odwróconego T. Jako okapy przyścienne uznaje się także okapy tubowe, prostokątne, rustykalne oraz okapy narożne. Jak sama nazwa wskazuje, ich cechą charakterystyczną jest to, że znajdują się przy ścianie. Do niej też są zazwyczaj montowane. Wybór dostępnych modeli jest tak szeroki, że bez żadnego kłopotu można kupić okap pasujący do każdej aranżacji – zarówno tych klasycznych, tradycyjnych wnętrz, jak i bardziej nowoczesnych czy minimalistycznych pomieszczeń.
Okapy przyścienne znakomicie sprawdzają się w kuchniach, w których kuchenka znajduje się przy ścianie. To urządzenia wydajne, a na pewno bardziej wydajne niż okapy podszafkowe, więc będą dobrze funkcjonować w większych kuchniach. Do nich zresztą bardziej pasują ze względu na swoje rozmiary na szerokość. Są łatwe w czyszczeniu, zwłaszcza okapy ukośne, gdzie frontowa tafla często jest uchylna i pozwala na komfortowy dostęp do wnętrza urządzenia.
Do zalet okapów przyściennych należy także cena. To modele droższe od okapów podszafkowych, ale tańsze niż okapy wyspowe, sufitowe czy blatowe. Wiele zależy tu jednak od marki, jakości urządzenia, klasy energetycznej i innych czynników. Ze względu na szeroki wybór modeli każdy powinien móc znaleźć dla siebie odpowiedni okap przyścienny.
Wyciąg czy pochłaniacz?
Jedną z zasadniczych kwestii związanych z zakupem okapu jest wybór trybu działania, w którym urządzenie ma funkcjonować. Ma to duże znaczenie, choćby dlatego, że wybór pochłaniacza podwyższa koszty eksploatacji. Przede wszystkim jednak, nie w każdej kuchni możliwe jest podłączenie wyciągu, który działa w obiegu otwartym i musi mieć podłączenie do osobnego kanału wentylacyjnego.
Zasadniczo zaleca się montaż okapu działającego w trybie wyciągu. Okap nie tylko filtruje wówczas powietrze, ale i odprowadza opary powstałe w czasie gotowania na zewnętrz, w tym parę wodną. Zmniejsza dzięki temu wilgoć w kuchni. Gdy nie jest możliwe podłączenie wyciągu, trzeba zdecydować się na pochłaniacz. Na szczęście większość modeli okapów przyściennych może pracować w obu trybach. Nie trzeba więc rezygnować z upatrzonego urządzenia, ale koniecznie trzeba przed zakupem wiedzieć, jak będzie ono funkcjonowało.
Na co zwracać uwagę przy zakupie okap?
Wybór okapu kuchennego nie sprowadza się jednak wyłącznie do trybu działania. Ważne są także inne parametry, a kluczowa jest tu wydajność okapu. Przyjmuje się, że urządzenie to musi być w stanie przefiltrować powietrze w pomieszczeniu przynajmniej 6 razy w ciągu godziny. Maksymalna wydajność powinna pozwalać na przefiltrowanie powietrza do 12 razy. Należy więc optymalnie dobrać urządzenie pod tym kątem i dostosować je do kubatury wnętrza.
Ponadto, istotnym czynnikiem przy wyborze okapu kuchennego powinna być klasa energetyczna urządzenia. Im wyższa, tym niższe zapotrzebowanie na energię, a więc i niższe koszty użytkowania. Znaczenie w tym kontekście ma także dostępność filtrów wymiennych w przypadku pochłaniacza oraz zastosowane oświetlenie.
Warto szukać urządzeń cichych. Choć droższe, to komfort użytkowania okapu wynagradza tu wszelkie dodatkowe koszty. Dobrze też zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe – rodzaj sterowania, wyposażenie takie jak czujniki wymiany filtra, sensory pary, timery. Trzeba też pamiętać o dostosowaniu okapu jeśli chodzi o jego wielkość pod kątem kuchenki. Urządzenie to powinno być nieznacznie szersze niż blat płyty grzewczej, aby efektywnie pracowało.
Luksus w kuchni – okapy przyścienne Nortberg
Wśród wielu producentów zajmujących się dostarczaniem okapów kuchenny na polski rynek, warto zwrócić uwagę na firmę Nortberg. To marka premium, która zdobywa sobie coraz szersze uznanie klientów. W jej katalogu znaleźć można wiele ciekawych modeli, w tym okapy kominowe o wyjątkowo udanym wzornictwie.
Przykładem może być czarny okap przyścienny Nortberg Ivo Black. Jego front powstał z połączenia trzech tafli hartowanego szkła. Dało to niezwykły efekt fal, który do każdej kuchni wprowadzi nieco dynamiki. W okapie zastosowano atrakcyjne oświetlenie, a także wysoko wydajną turbinę o mocy aż 850 m3/h. Okapem można sterować za pomocą podświetlonych na niebiesko przycisków lub zdalnie za pomocą pilota.
Innym atrakcyjnym modelem w ofercie marki jest tubowy okap kominowy Nortberg OR White. To najlepszy dowód na to, że prosta forma może być efektowna i elegancka. Dzięki białej kolorystyce świetnie nadaje się do kuchni wykończonych w stylu nowoczesnym, skandynawskim. Model ten dostępny jest także w wersji czarnej i INOX. OR White to produkt wysokiej jakości, który tak jak Nortberg Ivo posiada turbinę o wysokiej mocy 850 m3/h. Ma wbudowany timer, a do zestawu dołączany jest pilot, choć można nim sterować także przyciskami Soft-Touch.