Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Nietolerancja laktozy a właściwy poziom wapnia

Nietolerancja laktozy a właściwy poziom wapnia

Zadbanie o właściwy poziom wapnia w organizmie jest ważne dla każdego człowieka i nie jest też niestety bardzo łatwe. Zapotrzebowanie na wapń jest spore i stosunkowo łatwo można doprowadzić do jego niepożądanego wydalania z organizmu. Jeszcze więcej problemów z zapewnieniem sobie właściwego poziomu wapnia mają osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy – a jest to jedna z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych.

Źródła mleczne najlepsze

Złą wiadomość dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy stanowi fakt, iż pokarmy mleczne są najlepszym źródłem wapnia. Zawierają go najwięcej, wszystkie inne naturalne źródła mają go dużo mniej. Poza tym zawarta w tych pokarmach laktoza, a więc składnik wywołujący u osób z nietolerancją przykre dolegliwości, sprzyja wchłanianiu tego pierwiastka. Nie da się więc ukryć, że osoby, które nie mogą spożywać produktów mlecznych, mają dużo większy problem gdy chodzi o dostarczanie sobie wapnia niż osoby, które tolerują laktozę. Na szczęście jednak nie wszystkie pokarmy mleczne są takie same. Ich wybór jest bardzo duży, co nie tylko pozwala na zaspokojenie różnych preferencji (wszak wiele osób nie cierpi mleka w podstawowej formie), ale też na zniwelowanie problemu osób nietolerujących laktozę. Wystarczy sięgać po produkty, które mają ten składnik częściowo rozłożony, a więc sfermentowane. Jest ich sporo, jest to przede wszystkim maślanka i kefir, których przecież nie trzeba spożywać tylko w podstawowej formie, ale można przyrządzać na ich bazie różne potrawy, koktajle czy desery. Nie jest to zresztą jedyne rozwiązanie, jakie jest dostępne dla osób mających ten rodzaj nietolerancji pokarmowej.

 

Inne opcje

Prócz sięgania po sfermentowane pokarmy mleczne, osoby z nietolerancją laktozy, które chcą zadbać o właściwy poziom wapnia, powinny też sięgnąć po ryby, siemię lniane, migdały oraz orzechy brazylijskie. Również warzywa strączkowe są dość bogate w wapń, choć trzeba pamiętać, że pokarmy te mają dużo mniej tego cennego pierwiastka niż przetwory mleczne. Trzeba więc spożywać je w sporych ilościach, a przy tym konieczne może okazać się sięgnięcie po suplement diety z wapniem, który będzie uzupełnieniem zdrowej diety. Jest to rozwiązanie godne polecenia, gdyż wapń pełni zbyt ważne role w organizmie, by można było dopuścić do jego poważnych deficytów. Trzeba przy tym pamiętać, by wybrać produkt łatwo przyswajalny, a więc zawierający, prócz optymalnej dawki wapnia, także witaminę D3 lub magnez. Składniki te zwiększą przyswajanie wapnia przez organizm.

Więcej o wapniu oraz prawidłowej suplementacji możesz przeczytać na www.vitrumcalcium.pl.

Oceń