Sopot jest marką samą w sobie. Tradycyjnie kojarzy się z szerokimi plażami, najdłuższym drewnianym molo w Europie i dobrym smakiem. Nie bez przyczyny – nie brakuje tutaj przecież wyjątkowych miejsc na mapie kulinarnej, takich jak restauracja M15. To lokal, obok którego nie można przejść obojętnie.

Miejsce, które przyciąga

Restauracja M15 jest położona tuż przy samej plaży w Sopocie, nieopodal Parku Północnego – ulubionego miejsca spacerów mieszkańców Trójmiasta i turystów. Lokal wciąż odkrywają nowi goście, ponieważ działa on od czerwca 2017 roku. Jest otwarty przez cały rok, niezależnie od aury. Zawsze więc warto tutaj zajrzeć, by delektować się ponadprzeciętnym smakiem potraw i niepowtarzalnymi widokami. Duże przeszklenia zapewniają możliwość podziwiania nadmorskich pejzaży.

Kuchnia, o której nie można zapomnieć

Sercem i esencją każdej restauracji jest oczywiście kuchnia. W M15 na jej czele stoi Adrian Gabryszak – kucharz z 15-letnim doświadczeniem, który wcześniej pracował w uznanych lokalach. Każdą potrawę traktuje wyjątkowo, z wielkim szacunkiem. Lokalne produkty, które można znaleźć w karcie, są zestawione w sposób oryginalny i ciekawy.
Warto również być na bieżąco z promocjami w M15. Wraz z początkiem listopada ruszyła oferta specjalna na zestawy lunchowe. Przy zamówieniu pięciu lunchów w miesiącu, szósty otrzymujemy gratis. Kolejna akcja promocyjna – „Rozgrzej się tej zimy” – jest skierowana do pełnoletnich klientów. Kupując wysokoprocentowe alkohole lub wino na butelki, uzyskamy 30-procentowy rabat. To kolejny powód, by odwiedzić tę restaurację również wtedy, gdy aura nas nie rozpieszcza.

Nad morze – na gęsinę!

Listopad jest miesiącem gęsiny. Restauracja M15 bierze udział w akcji „Gęsina na Świętego Marcina”, która jest organizowana przez Slow Food Polska. I właśnie w listopadzie będzie można w tym lokalu zjeść dania specjalnie na tę okazję, które osobiście przygotuje szef kuchni, oraz skosztować starannie dobranego wina. Na miłośników gęsiny będzie czekać m.in. szarpana gęś podana w otrzewnej z kaszą gryczaną białą, brukselką sosem z krwi i chipsem z skóry. A co na deser? Czekoladowy sernik z pieczoną pietruszką, wątróbką gęsią i konfiturą z czeremchy. Palce lizać!

Na mniejszą i większą imprezę

W restauracji M15 można usiąść i odpocząć w kameralnej atmosferze, w otoczeniu niepowtarzalnej natury. Jednak jest to również doskonałe miejsce na zorganizowanie mniejszej i większej imprezy. Sala oferuje 80 miejsc siedzących, a sąsiedztwo plaży i parku to kolejne atuty tego lokalu. Każdy event firmowy, taki jak jubileusz czy wigilia, może być tutaj wyjątkowo udany. To samo trzeba powiedzieć o imprezach rodzinnych, takich jak urodziny, imieniny czy chrzciny. Obsługa M15 zadba o najwyższy komfort gości i niezapomniane wrażenia. Znakomita kuchnia dopełnia całości pozytywnych odczuć.

Mali goście? Bardzo mile widziani!


Restauracja M15 zawsze chętnie wita w swoich progach rodziny z dziećmi. Zarówno przy okazji imprez rodzinnych, jak i innych wizyt w tym lokalu, mali goście mogą korzystać z kącika dla dzieci. Do ich dyspozycji pozostaje również jeden z największych w Trójmieście placów zabaw na plaży. Warto zatem połączyć rodzinny obiad z rekreacją nad morskim brzegiem i dodatkową porcją jodu!

Na odrębną uwagę zasługują weekendowe warsztaty dla dzieci. Można z nich skorzystać w każdą sobotę i niedzielę, w godzinach 12.00–18.00. Są one przygotowywane zgodnie z zasadami Montessori, gdzie najważniejszym podmiotem jest dziecko, a jego potrzeby – absolutnym priorytetem. W ofercie warsztatów, które są organizowane w M15, znajdziemy m.in. zabawy plastyczne czy zajęcia kreatywne. Dziećmi zajmują się profesjonalne animatorki. W tym czasie rodzice mogą się delektować znakomitą kuchnią i relaksować nadmorską przyrodą.

***

Szefem kuchni restauracji M15 jest Adrian Gabryszak. Już od 15 lat zawodowo zajmuje się gotowaniem. Pochodzi z Giżycka, gdzie ukończył szkołę gastronomiczną. Przez 11 lat mieszkał i rozwijał się zawodowo w Olsztynie, pracując m.in. jako zastępca szefa kuchni w Yacht Club Tiffi oraz jako szef kuchni Spiżarni Warmińskiej, która za jego panowania dorobiła się jednej czapki w słynnym żółtym przewodniku „Gault&Millau Polska”. Kuchnię M15 w Sopocie przejął w pierwszej połowie 2017 roku. Stworzył menu, które czerpie zarówno z tutejszego regionu, jak i z dobrze znanych mu Warmii i Mazur.
W kuchni często poszukuje starych i zapominanych smaków. Przede wszystkim pracuje na sezonowych produktach, dostępnych w danym okresie. W menu stara się nie zapominać o dziko rosnących roślinach i owocach których jest w naszym kraju pod dostatkiem.

M15 Restaurant & Bar Sopot
al. Franciszka Mamuszki 15, 81–718 Sopot
Rezerwacja Stolików: tel. 720 827 827
e-mail: kontakt@m15.sopot.pl
www.m15.sopot.pl

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany