Together Magazyn » Zdrowie » Kwasy omega 3, 6, 9 – czy warto suplementować?
family

Kwasy omega 3, 6, 9 – czy warto suplementować?

Omega 3, 6 i 9 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla rozwoju dzieci i zachowania zdrowia w dorosłym życiu. Każdy z głównych kwasów z tych grup powinien być dostarczany do organizmu w rekomendowanej ilości i, co ważne, w odpowiednich proporcjach. Przekonaj się, dlaczego są one niezbędne dla zdrowia i kiedy warto zdecydować się na preparaty z kwasami omega 3-6-9!

Podział kwasów omega 3, 6 i 9

Do najbardziej znanych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należą omega-3. Niemniej jednak również omega-6 i omega-9 pełnią w organizmie niezastąpioną rolę. Kwasy te pod względem budowy chemicznej różnią się od siebie m.in. ilością podwójnych wiązań. Wszystkie jednak są niezbędne dla rozwoju układu nerwowego, w tym mózgu, a także do prawidłowego przebiegu niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie. 

Wśród omega-3 wymienia się kwasy eikozapentaenowy (EPA),  dokozapentaenowy (DPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy linolenowy (ALA), gammalinolenowy (GLA) i arachidonowy (AA/ARA) to omega-6. Natomiast do kwasów, które częściowo są wytwarzane przez organizm zalicza się omega-9 – oleinowy, erukowy oraz nerwonowy. 

Jakie właściwości wykazują kwasy omega 3, 6, 9?

Spośród kwasów omega 3, 6, 9 najlepiej poznane są właściwości omega-3, głównie EPA i DHA. Podobnie jak kwasy omega-6 wpływają one korzystnie na gospodarkę lipidową, choć w różnym stopniu w zależności od danego związku. Sprawiają one, że obniża się poziom cholesterolu LDL, czyli niekorzystnego w kontekście rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, natomiast wzrasta poziom cholesterolu HDL. Z kolei omega-9 są prekursorami pozostałych kwasów, dlatego warunkują ich działanie. Kwasy omega 3, 6, 9 chronią więc przed wieloma schorzeniami, w tym niewydolnością serca, miażdżycą i nadciśnieniem.

Rola tych cennych związków jest jednak znacznie większa. Omega-3 uczestniczą w tworzeniu układu nerwowego, wpływają na rozwój mózgu, a tym samym mają wpływ na sprawność intelektualną. Działanie takie jest szczególnie ważne w drugim i trzecim trymestrze ciąży, dlatego też preparaty z kwasami omega rekomendowane są dla kobiet ciężarnych. 

Ponadto, omega 3, 6, 9 wpływają na zdrowie, poprzez właściwości takie jak:

  • wzmocnienie układu odpornościowego;
  • poprawa koncentracji i zdolności do nauki;
  • działanie przeciwzapalne;
  • działanie przeciwnowotworowe;
  • wsparcie kondycji skóry, także przy chorobach, np. przy łuszczycy;
  • rozwój siatkówki oka, a tym samym umożliwienie prawidłowego widzenia. 

W jakich produktach znajdują się kwasy wielonienasycone?

Tylko omega-9 są częściowo wytwarzane w organizmie. Źródłem pozostałych kwasów jest dieta. Produkty bogate w kwasy omega 3, 6, 9 to m.in.:

  • ryby np. łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk, szprot, flądra (ryby zawierają głównie kwasy DHA i EPA)  
  • oliwa z oliwek, a także inne oleje, np. lniany, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, słonecznikowy;
  • orzechy włoskie i ziemne, migdały;
  • pestki dyni, słonecznika i sezamu;
  • awokado, czarna porzeczka;
  • czerwone mięso;
  • jaja. 

Zalecenia żywieniowe kwasów omega-3

Bogatym źródłem omega-3 są przede wszystkim ryby morskie, których spożycie w naszym kraju jest niskie względem innych państw europejskich. Ponieważ są one niezbędne dla dzieci i korzystnie wpływają na prewencję chorób sercowo-naczyniowych, istnieją zalecenia żywieniowe dotyczące ilości ich spożycia.

Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy omega-3 mają:

  • kobiety w ciąży;
  • matki karmiące piersią;
  • dzieci karmione mlekiem modyfikowanym;
  • dzieci w okresie rozwoju;
  • osoby należące do grupy ryzyka chorób serca i układu krwionośnego;
  • osoby praktykujące dietę wegańską i wegetariańską. 

Kiedy warto stosować preparaty z kwasami omega 3-6-9?

W przypadku zwiększonego zapotrzebowania specjaliści rekomendują m.in. suplementację DHA. Kwasy omega-3 przy niedostatecznej podaży wraz z dietą powinny być uzupełniane.  Natomiast kwasy omega-6 i omega-9 występują stosunkowo powszechniej w żywności, dlatego nie ma ścisłych zaleceń co do ich ilości. Proporcje pomiędzy omega 3 i 6 powinny jednak wynosić 5:1.  

Tabletki z kwasami omega 3, 6, 9, np. Walmark stanowią dobre wsparcie dla zdrowia u osób, które chcą zmniejszyć ryzyko miażdżycy i zadbać o serca. Preparaty takie zaleca się także osobom ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowych, np. gdy występowały takie przypadki w rodzinie. Mała lub nadmierna aktywność, chroniczny stres, czy stosowanie używek (głównie palenie), a także otyłość i nadwaga również zwiększają zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Poznaj również ranking tabletek na odchudzanie

Oceń