Together Magazyn » Aktualności » Gdańsk gotuje dla diabetyków

Gdańsk gotuje dla diabetyków

30 sierpnia skwer przy Bazylice Mariackiej w Gdańsku stał się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 12.00 do 16.00 odbywało się wspólne gotowanie. W ramach akcji  można było bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy. Dodatkową atrakcją był szef kuchni Dominik Moskalenko, który przygotował specjalną potrawę dla diabetyków.


Przypominamy, że Sokołów jest partnerem akcji specjalnej mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej w ramach akcji menu dla diabetyka.

Zdrowe gotowanie. To już kolejne warsztaty kulinarne organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu Menu dla diabetyka.

Skwer przy Bazylice Mariackiej, na jeden dzień, stał się centrum kulinarnym, edukacyjnym i rozrywkowym w jednym. Intencją akcji jest pomaganie osobom z cukrzycą w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej.


Warsztaty w ramach Menu dla diabetyka to okazja dla gdańszczan, by w sposób praktyczny poznać tajniki diety cukrzycowej, a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia i sprawdzić stan swojego zdrowia. Uczestnicy warsztatów gotowali pod okiem Jerzego Nogala, szefa kuchni i promotora zdrowego stylu życia, ze wsparciem edukatorki diabetologicznej Alicji Szczepanek oraz dietetyczki Anny Polit natomiast  Dominik Moskalenko, specjalista kulinarny, prowadzący kanał Sokołów TV na YouTube, przygotowywał menu mięsne, czyli „mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej”

Bezpłatne konsultacje z ekspertami. Uczestnicy warsztatów oraz wszyscy odwiedzający stoisko Menu dla diabetyka w Gdańsku mieli także możliwość skorzystania z bezpłatnych porad z zakresu profilaktyki cukrzycy i zasad diety cukrzycowej. Chętni mogli także bezpłatnie zmierzyć poziom cukru we krwi, poddać się analizie składu ciała, a także skorzystać z indywidualnych konsultacji diabetologicznych i dietetycznych.

 

Cykl warsztatów kulinarnych. Cukrzyca dotyczy coraz większej liczby osób i coraz bardziej się rozprzestrzenia. Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą też chce zatem docierać coraz dalej. Menu dla diabetyka rusza więc w Polskę. W sumie zaplanowanych zostało 15 warsztatów kulinarnych dla osób z cukrzycą oraz dla kucharzy z całej Polski. Spotkania warsztatowe zaplanowano jeszcze we Wrocławiu, Poznaniu i Krakowie.

Menu dla diabetyka
Akcja „Menu dla diabetyka” ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności do wprowadzania i oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą. 
W ramach projektu w styczniu b.r. ruszył portal kulinarny poświęcony diecie cukrzycowej www.menudiabetyka.pl, prowadzone są spotkania edukacyjne i warsztaty kulinarne dla diabetyków i kucharzy, a także poradnictwo dietetyczne i diabetologiczne. We współpracy z ekspertami opracowane zostały także wytyczne dla osób przygotowujących posiłki dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków. 

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Ministerstwa Zdrowia.

Oceń