Żywność ekologiczna sezonowo dostępna jesienią to przede wszystkim kolorowe warzywa i owoce, które oferują lokalni rolnicy. Jest to czas na dynię, marchew, cukinię, z których można przygotować rozgrzewające potrawy dla wsparcia odporności. Co to jest żywność ekologiczna i jakie produkty wybierać jesienią, aby zachować zdrowie?

Żywność ekologiczna – co to jest?

Ekologiczna żywność pochodzi z gospodarstw rolnych, które prowadzone są w systemie zrównoważonego zarządzania zgromadzonymi zasobami. Istotą ekologicznej produkcji rolniczej jest aktywizowanie naturalnych mechanizmów uprawy roślin i hodowli zwierząt co będzie miało przełożenie na biologiczną jakość otrzymanych produktów rolnych. Kluczowe dla ekologicznych gospodarstw jest niestosowanie w procesie wytwarzania żywności środków chemii rolnej, spożywczej i weterynaryjnej.

 Korzyści wynikające z wprowadzenia zasad ekorolnictwa nie ograniczają się jedynie do kwestii zdrowotnych, wynikających ze spożywania ekologicznej żywności. Warto podkreślić znaczenie ekologicznej produkcji rolniczej w kwestii ochrony środowiska. Niestosowanie chemicznych nawozów, środków ochrony roślin nie powoduje zanieczyszczania gleb i wód gruntowych. Ważny jest także aspekt społeczno-ekonomiczny, gdyż gospodarstwa ekologiczne aktywizują zawodowo lokalną ludność na terenach wiejskich, gdyż ograniczenie mechanizacji rolnictwa i wyeliminowanie środków ochrony roślin i chemii rolnej, wymaga większego udziału pierwiastka ludzkiego.  

Ekologiczna żywność – dlaczego jest dobra dla zdrowia?

Żywność ekologiczna charakteryzuje mniejsza ilość substancji szkodliwych tj.: azotanów i azotynów oraz metali ciężkich – arsenu, kadmu i ołowiu. Niestosowanie chemicznych środków ochrony roślin sprawia, że ekożywność nie zawiera pestycydów. Dzięki temu towary pochodzące od rolników stosujących system ekologicznej produkcji rolnej ma ogromny potencjał prozdrowotny. 

Produkty pochodzenia ekologicznego zaleca się w żywieniu:

  •     niemowląt;
  •     osób przewlekle chorych; 
  •     osób obciążonych chorobami autoimmunologicznymi;
  •     osób cierpiących na alergie;
  •     osób z chorobą nowotworową;
  •     seniorów. 

Żywność ekologiczna jest preferowana przez osoby stosujące diety wegetariańskie i wegańskie. Ze względu na to, że produkty zbożowe, warzywa i owoce są podstawą diet roślinnych, towary te powinna charakteryzować najwyższa jakość. Osoby spożywające żywność ekologiczną są mniej zmęczone, a ich układ nerwowy pracuje wydajniej. Dzięki temu, że spożywają jedzenie pozbawione sztucznych dodatków, narządy i organy są lepiej odżywione, a organizm nie zużywa energii na procesy związane z usuwaniem nadmiaru toksyn.

Żywność ekologiczna, a wsparcie odporności jesienią. 

Sezonowe produkty ekologiczne dostępne jesienią to bardzo wartościowe odżywczo warzywa i owoce. Czemu należy wybierać produkty pochodzące z upraw ekologicznych? Ekożywność zawiera więcej witamin i minerałów niż ta, produkowana w konwencjonalny sposób. Ograniczenie związków azotowych, przy jednoczesnym zwiększeniu zawartości witaminy C i antyoksydantów, będzie miało wpływ na profilaktykę występowania infekcji. 

Pomarańczowe i czerwone warzywa takie jak dynia, marchew, papryka będą źródłem beta-karotenu, który dzięki swoim właściwością będzie pozytywnie wpływał na funkcjonowanie układu immunologicznego. 

Jesień to także czas, kiedy w diecie coraz rzadziej korzystamy z surowych warzyw, które królowały w formie sałatek późną wiosną i latem. Są one co prawda dostępne, z tym że pochodzą z importu. Produkty, na które w naszej szerokości geograficznej sezon minął, są oferowane w znacznie wyższych cenach, co zniechęca do ich zakupu.

Żywność ekologiczna jesienią to też kiszonki, które można zakupić w sklepie ekologicznym lub przygotować samemu. Do kiszenia nadają się niemalże wszystkie warzywa, a właściwości prozdrowotne kiszonek są nieocenione. Zawierają dużo witaminy C oraz wykazują działanie wspierające prawidłową florę w jelitach, dzięki temu poprawia się odporność organizmu.

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany