Together Magazyn » Aktualności » Ich dwoje. Mama i ono. Obydwojgu życzymy zdrowia…

Ich dwoje. Mama i ono. Obydwojgu życzymy zdrowia…

Jesień. Pora dobra, jak każda inna, na wydanie książki dla pań w ciąży. Bo życie toczy się dalej i kolejne kobiety oczekują dzieci. A Wydawnictwo Zwierciadło, wpisując się w akcję „Kocham, nie truję” stara się, żeby oczekiwanie obydwojgu wyszło na zdrowie.

Dwie doświadczone mamy przygotowały solidną porcję porad i przepisów. Dla Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr ta książka była jak najbardziej „na czasie”, gdyż pisząc książkę oczekiwała własnego, drugiego już syna. Natomiast Monika Mrozowska, „potrójna mama”, zbierała najpyszniejsze i najzdrowsze ze swoich ciążowych przysmaków. W efekcie postała Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka”. Żeby nam panie w tym czasie nie rozleniwiły się zanadto – Ada Jakimowicz, trenerka personalna, przygotowała zestawy ćwiczeń na każdy trymestr ciąży.

O autorkach:

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Właścicielka studia dietetyki, współpracuje z Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka miedzy innymi trzech bestsellerowych książek składających się na cykl Koktajle dla zdrowia i urody (Wydawnictwo Zwierciadło).kasia

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana, mama trojga pociech – od nastoletniej Karoliny po niemalże dwuletniego Józefa. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – w tym Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

monika

Rogaliki z fasolą i suszonymi pomidorami

Składniki na 8 sztuk:

  • 8 pomidorów suszonych

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 2 łyżki pestek słonecznika

  • 1/3 szklanki fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki

  • 8 łyżek twarogu koziego

  • 1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego

237 kcal / porcja

Wysoka zawartość witaminy D

Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią. Następnie mielimy w młynku do kawy lub bardzo drobno siekamy. Fasolę miksujemy lub ugniatamy widelcem. Pomidory suszone bardzo drobno szatkujemy i mieszamy ze zmieloną dynią, słonecznikiem oraz fasolą (jeżeli masa będzie zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy z pomidorów). Okrągłe ciasto francuskie dzielimy nożem na 8 części (powstaną trójkąty).

Na każdy z nich nakładamy łyżkę masy pomidoro-fasolowej oraz łyżkę serka koziego.

Zwijamy rogaliki, zaczynając od dłuższego końca i gotowe układamy na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 10-15 minut w 220 stopni (pieczenie od góry i od dołu), aż rogaliki mocno się przyrumienią.

Oceń