Together Magazyn » Zdrowie » Dieta Dąbrowskiej – post owocowo warzywny pełen zalet
top-view-healthy-food-for-immunity-boosting-composition

Dieta Dąbrowskiej – post owocowo warzywny pełen zalet

Dieta Dąbrowskiej to jedna z popularnych diet oferowana przez dostawców cateringu pudełkowego. Ten rodzaj diety ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn i poprzez usuwanie chorych komórek poprawienie stanu zdrowia oraz zapobieganie nowotworom i innym groźnym chorobom cywilizacyjnym.

Na co pomaga dieta Dąbrowskiej?

Autorka diety dr Dąbrowska uważa, że system immunologiczny człowieka jest mocno zmylony spożywaniem wysoko przetworzonego jedzenia, które jest pełne składników chemicznych, co ma negatywny wpływ na organizm. Układ odpornościowy zaburzony bowiem dużą ilością toksycznego jedzenia nie rozpoznaje wielu groźnych chorób, a jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest skuteczne odtrucie organizmu za pomocą specjalnej diety.

Jak działa na organizm dieta Dąbrowskiej?

Dieta Dąbrowskiej może dopomóc zarówno osobom walczącym z nadwagą, jak i cierpiącym na wiele innych schorzeń. Stosując się do jej zasad, nie możemy spożywać żadnych innych produktów poza niskoskrobiowymi warzywami i niektórymi owocami.

Dieta Dąbrowskiej jest uważana za owocowo-warzywny post, i ma tak naprawdę na celu pozbycie się z organizmu toksyn a odchudzanie jest jedynie jego dodatkowym efektem. Aby dokładnie zrozumieć, na czym polega ta dieta, należy zapoznać się z pojęciem zjawiska zwanego autofagią.

Otóż autofagia polega na spalaniu w pierwszej kolejności uszkodzonych komórek i tkanek w przypadku braku dostarczania organizmowi glukozy. Dzięki temu wygłodzony organizm sam pozbywa się swoich chorych elementów.

Jak zacząć Dietę Dąbrowskiej?

Dieta Dąbrowskiej składa się z dwóch odmiennych faz, z których pierwsza trwa 6 tygodni. Dopuszcza ona jedynie jedzenie niektórych owoców i warzyw, spożywanych w postaci 3 głównych posiłków i 2 przekąsek. Powinny one zawierać łącznie tylko od 400 do 600 kalorii.

Dieta Dąbrowskiej pozwala spożywać warzywa cebulowe, takie jak cebula, czy por, liściaste: np. sałatę, dyniowate: czyli ogórki, cukinia, bakłażan, kapustne: brokuł lub kalafior, psiankowate z wyłączeniem ziemniaków oraz korzeniowe: takie jak: buraki, rzodkiew czy marchew. Do owoców dozwolonych na diecie Dąbrowskiej należą jabłka, grejpfruty, cytryny i jagody, a pić można jedynie niegazowaną wodę, warzywne wywary i zioła.

Jak kontynuować dietę Dąbrowskiej?

Druga faza diety Dąbrowskiej polega na stopniowym wprowadzaniu innych produktów, doprowadzając do zróżnicowanych posiłków nieprzekraczających łącznie 2000 kalorii dziennie. Zrezygnować jednak należy z białej mąki i ryżu, cukru, mleka poza jogurtem, kefirem i zsiadłym, mięsa oraz potraw smażonych, oraz długo gotowanych

Oceń