Podczas urządzania kuchni jednym z ważniejszych elementów jest odpowiednio dobrany okap kuchenny. Zapewnia on prawidłową wentylację i dzięki niemu możemy cieszyć się czystym i świeżym powietrzem w kuchni. W związku z tym, że jest używany praktycznie codziennie, wymaga regularnego czyszczenia, aby mógł sprawnie pracować. Jeżeli nie wiesz, od czego zacząć, to sprawdź nasze sposoby na to, aby skutecznie wyczyścić okap.
Jak często czyścić okap kuchenny?
Wszystko zależy od częstotliwości używania naszego okapu. Brud, który zbiera się na obudowie, jesteśmy w stanie szybko zauważyć i usunąć podczas naszych rutynowych porządków. Musimy jednak też pamiętać o niewidocznych filtrach. Przy codziennym gotowaniu powinniśmy czyścić okap wraz z filtrami co najmniej raz w tygodniu. Jeżeli gotujemy rzadziej, to mycie okapu, w tym filtrów, powinno odbywać się raz na trzy, cztery tygodnie.
Jak wyczyścić okap kuchenny? Najważniejsze porady
- Przede wszystkim pamiętaj, aby przed myciem okapu kuchennego odłączyć go od prądu.
- Środki do czyszczenia okapu i jego elementów dostosuj do materiałów, z jakich jest wykonany. Może on składać się z różnych tworzyw – na przykład szkła, plastiku czy stali nierdzewnej.
- Mycie ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń to najprostszy i najpopularniejszy sposób czyszczenia okapu kuchennego i jego filtra. Dodatek odrobiny detergentu do naczyń szybko i sprawnie rozpuszcza tłuszcz. A jeżeli okaże się, że Twój okap jest bardzo zabrudzony, możesz przed myciem namoczyć go przez godzinę w gorącej wodzie z płynem do naczyń.
- Sprawdź, czy filtr z okapu można myć w zmywarce – jest to bardzo skuteczny i prosty sposób na pozbycie się tłustych zabrudzeń. Coraz więcej okapów ma w swoim wyposażeniu filtry nadające się do mycia w zmywarce.
Czym wyczyścić okap kuchenny i filtry?
Do czyszczenia okapu i filtrów można używać różnych preparatów – domowej roboty lub zakupionych w sklepie.
Soda oczyszczona
Doskonale nadaje się do tego soda oczyszczona, którą prawie każdy z nas ma w domu. Należy wymieszać ją z wodą, tak aby powstała gęsta papka. Można też dodać do niej kilka kropel soku z cytryny. Następnie tak przygotowaną pastę rozprowadzamy po zabrudzeniach i zostawiamy na kilka minut, ale zmywamy ją, zanim zaschnie. Należy pamiętać, że działa ona podobnie jak peeling, co pozwala na usunięcie uciążliwych plam.
Sody można też używać do czyszczenia kratki filtrów. Rozpuszcza się ją w zagotowanej wodzie, a następnie przelewa do dużego naczynia i zanurza w niej elementy, które chcielibyśmy wyczyścić. Możemy też użyć gąbki, aby lepiej doczyścić wszystkie elementy.
Woda i ocet
Oprócz sody oczyszczonej możemy używać do czyszczenia wody z octem. Taką mieszankę stosuje się do wielu różnych zabrudzeń. Wystarczy, że ocet wymieszamy z wodą w proporcji 1:1 i przelejemy do butelki z rozpylaczem. Następnie wystarczy taki roztwór rozprowadzić na powierzchni okapu i przetrzeć szorstką stroną gąbki. Na sam koniec okap należy wytrzeć mokrą ścierką, a następnie ręcznikiem papierowym do sucha.
Oliwa z oliwek
Okap można również czyścić oliwą z oliwek. Jej użycie powoduje rozpuszczenie tłustych zabrudzeń i ułatwia ich usunięcie.
Zobacz także: Jak czyścić różne okapy i filtry
Czyszczenie okapu ze stali nierdzewnej
Najpopularniejszymi okapami w domowych i profesjonalnych kuchniach są okapy ze stali nierdzewnej. Są bardzo proste w czyszczeniu i wyjątkowo trwałe, a ich dodatkowym atutem jest estetyczny wygląd.
Same filtry w okapie ze stali nierdzewnej czyści się tak samo jak w innych. Najważniejsze jest odpowiednie wyczyszczenie obudowy, tak aby nie straciła ona połysku. Przede wszystkim podczas czyszczenia należy unikać szorstkich szmatek i szczotek. Należy też wystrzegać się stosowania mleczek czyszczących. Najlepiej czyścić okap wodą z mydłem lub specjalistycznym środkiem przeznaczonym do stali nierdzewnej. Za to błysk można nadać za pomocą octu, oliwy z oliwek lub specjalnej domowej mieszanki wody z sokiem z cytryny.
Dlaczego powinniśmy czyścić okap?
Okap służy nam do oczyszczania powietrza z nieprzyjemnych zapachów. Zapobiega też osadzaniu się zanieczyszczeń na szafkach czy sprzętach kuchennych i dzięki temu po prostu mamy mniej sprzątania w kuchni.
Powinniśmy też wiedzieć, że okapy dzieli się na dwa rodzaje ze względu na tryb wykonywanej pracy:
- pochłaniacze – działające w trybie zamkniętym,
- wyciągi – wyprowadzające powietrze na zewnątrz.
Podczas pracy pochłaniacza powietrze po oczyszczeniu wraca do pomieszczenia, z którego zostało wciągnięte. Za to podczas pracy wyciągu dochodzi do wymiany powietrza. Dlatego tak ważne jest dbanie o filtry, zwłaszcza gdy używamy trybu pochłaniacza, ponieważ powietrze będzie do nas wracać przez zabrudzone urządzenie, co będzie psuło jakość powietrza w naszym domu.
Sprawdź: Oferta nowoczesnych systemów wentylacyjnych w Twoim domu!
Jak prawidłowo używać okapu?
Kiedy nasz okap jest już wyczyszczony, to na przyszłość powinniśmy pamiętać o podstawowych zasadach dotyczących jego użytkowania:
- okap należy zawsze włączać minutę przez rozpoczęciem gotowania – dzięki temu wytworzy się ciąg powietrza, który będzie zasysać opary;
- niskich prędkości należy używać podczas gotowania potraw o słabym zapachu;
- wysokich prędkości należy używać podczas smażenia i gotowania potraw o silnym zapachu oraz w trakcie gotowania kilku potraw na raz;
- po zakończeniu gotowania należy zostawić na chwilę włączony okap – pozwoli to usunąć powstałe podczas gotowania opary i zapachy.