Laktoferyna to białko naturalnie wytwarzane przez nasz organizm..Jestceniona ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych, ale przede wszystkim za jej pozytywny wpływ na odporność
Czym jest laktoferyna?
Laktoferyna to nic innego jak naturalne białko, które występuje w największej ilości w siarze, czyli pierwszych porcjach mleka, które matka przekazuje swojemu nowo narodzonemu dziecku przez pierwsze dni jego życia. W praktyce siara wydzielana jest zaledwie przez kilka dni po porodzie i spożywana przez malucha wraz z mlekiem, dostarcza mu prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Po zakończeniu wytwarzania siary, laktoferyna występuje w mniejszych ilościach w mleku matki, ale również wpływa pozytywnie na rozwój malucha. Dzięki niej, organizm noworodka może bezpiecznie przyzwyczajać się do życia w nowym środowisku.
Laktoferyna występuje nie tylko w mleku ssaków, ale także m.in. w ślinie oraz łzach. Często wykorzystywana jest np. w suplementach diety jako samodzielny składnik lub w połączeniu z innymi naturalnym komponentami jak np. w Fiordzie Junior; http://fiorda.pl/fiorda-junior/.
Bogate właściwości prozdrowotne laktoferyny sprawiają, że jest ona także powszechnie wykorzystywana jako składnik preparatów w żywieniu niemowląt.
Laktoferyna – działanie
Jedną z najważniejszych funkcji laktoferyny jest jej udział w metabolizmie żelaza.Jej obecność sprawia, że żelazo staje się przyswajalne dla naszego organizmu. Lista korzyści wynikających z dobroczynnego działania tego białka w ludzkim ciele jest długa. Nie sposób pominąć jej pozytywnego wpływu na układ immunologiczny. Już na poziomie komórkowym wspiera organizm przed chorobotwórczymi patogenami. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne względem bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Wspiera nabłonek jelitowy przy infekcjach bakteryjnych, cechując się działaniem bifidogennym. Ponadto wspiera rozwój dobrej flory jelitowej i namnażanie bakterii probiotycznych. Laktoferyna wykazuje także działanie przeciwwirusowe, które związane jest z hamowaniem łączenia się wirusa z komórką gospodarza, wpływem na replikację oraz z działaniem immunomodulującym.
Laktoferyna – pomocna w leczeniu wcześniaków
Laktoferyna stanowi nieocenione białko, stosowane w profilaktyce chorób wieku niemowlęcego. Liczne badania wykazały jej pozytywny wpływ na wcześniaki o niskiej wadze urodzeniowej. Białko podane noworodkom zmniejsza ryzyko zachorowalności na sepsę – wciąż jedną z głównych przyczyn śmierci wśród najmłodszych. Udowodniono, że u kobiet w ciąży cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza, u których zastosowano kilkutygodniową suplementację laktoferyną, znacząco poprawiły się wyniki. Laktoferyna,pobudzając komórki układu immunologicznego do szybszego namnażania, zwiększa odporność niemowląt i dzieci. Jest jednym z głównych składników mleka kobiecego, dlatego każda matka, która może karmić piersią, powinna dostarczyć dziecku tego naturalnego składnika wzmacniającego odporność.
Kiedy można stosować laktoferynę?
Laktoferynę można podawać w okresach obniżonej odporności, przeziębienia i grypy oraz w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. W przypadku podawania białka kobietom w ciąży warto wcześniej skonsultować się z lekarzem. Należy jednak pamiętać, że laktoferyna nie jest zalecana dla osób z nadwrażliwością i alergią na białka mleka krowiego.