Together Magazyn » Aktualności » Warto popracować nad zmianą nawyków żywieniowych

Warto popracować nad zmianą nawyków żywieniowych

Wakacje za nami. Czas odpoczynku, wyjazdów, urlopów dobiegł końca. Wiele i wielu z nas, szykując się do wakacji, przegląda internet w poszukiwaniu superdiety, która w szybkim czasie pozwoli pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów. Tygodniowa głodówka, picie samych soków owocowych albo jedzenie samych warzyw – to tylko kilka szybko wyszukanych propozycji. I tak co roku, i tak od nowa.

Tymczasem – mówi pani Katarzyna, dietetyczka i właścicielka Zielonyspichlerz.pl – sklepu z eko żywnością – może warto popracować nad zmianą nawyków żywieniowych, aby nie ponawiać corocznego, przedwakacyjnego rytuału?

Nawyki żywieniowe i styl życia utrwalamy w sobie przez pierwsze 20 lat życia. Dom, rodzice, dziadkowie, szkoła mają w tym swój udział. Kiedy zaczynamy studiować, często w innym mieście, funkcjonujemy tak jak zostaliśmy tego nauczeni. Dlatego tak ważne jest, aby, niemalże od pierwszych dni życia, prawidłowo odżywiać nasze dzieci.

Oto kilka zasad, które są bardzo ważne i stanowią podstawę prawidłowego odżywiania:

spożywamy pięć posiłków dziennie, gdzie śniadanie to absolutna podstawa – bez niego nie powinno wychodzić się z domu;

zjadamy więcej warzyw niż owoców – wybieramy marchewkę zamiast jabłka;

jak najmniej tłuszczowych kwasów nasyconych, czyli ograniczamy produkty mięsne i odzwierzęce, wybierając te chude i ekologiczne;

pijemy 2–2,5 litra płynów dziennie, wybierając raczej zieloną czy ziołową herbatę niż kawę;

sól zamieniamy na zioła, a cukier, na przykład, na stewię;

dbamy o aktywność fizyczną – to bardzo ważna część zdrowego trybu życia!

Często Klienci Zielonyspichlerz.pl, przychodząc na zakupy, mówią o tym, że chętnie zmieniliby swój jadłospis, ale nie znają połowy produktów, które mamy w sklepie – mówi Pani Katarzyna. Dlatego każda z osób współtworząca Zielonyspichlerz.pl ma ogromną wiedzę na temat naszego asortymentu. Co to jest komosa ryżowa, jak smakuje, jakie ma wartości odżywcze, wreszcie – jak ją przyrządzić i z czym podać. O wszystkich chętnie opowiemy i podpowiemy – dodaje Pani Katarzyna.

Zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa, ale możliwa. Wiem coś o tym – śmieje się Pani Katarzyna. Osiem lat temu byłam osobą bardzo otyłą, która nie miała pojęcia, że istnieje sorgo czy ryż dziki. Dziś mam 44 kilogramy mniej, a na grilla przygotowuję paprykę nadziewaną farszem z komosy i grzybów shiitake. Ale o tym, jak tego dokonałam, napiszę następnym razem – podsumowuje Pani Katarzyna.

Oceń