Warsztaty kulinarne w Slow Cafe 18.01
Klubokawiarnia Slow Cafe w Gdyni, to dobrze już znany trójmiejskim rodzicom punkt, w którym dla małych i dla dużych gości przygotowywane są różnorodne atrakcje. Nowy rok klubokawiarnia rozpoczęła wernisażem fotografii rodzinnej, ale oprócz działań artystycznych w Slow Cafe odbywają się również warsztaty i zajęcia dla dzieci.
18 stycznia, dla małych poszukiwaczy smaków, zorganizowane zostały zajęcia z lepienia pierogów. Jako sztandarowe i co za tym idzie patriotyczne polskie danie – pierogi powinni umieć lepić wszyscy – mali i duzi, chłopcy i dziewczęta. Pod hasłem „Pierogi jak u Babci” odbyło się więc zbiorowe przesiewanie mąki, ugniatanie i wałkowanie ciasta, wycinanie kółek i wreszcie nadziewanie przygotowanym wcześniej już farszem. Trzy wytrawne nadzienia i jedno słodkie, pozwoliły stworzyć obiad, z którego każdy mógł wybrać to co lubi, a i tradycji stało się zadość.
Warsztaty z lepienia pierogów pozwoliły dzieciom spojrzeć inaczej na obiad podawany przez babcię. Tylko ten, kto samodzielnie pozna trudy tworzenia pysznych pierogów, zrozumie ile ciężkiej pracy i miłości wymaga przygotowanie tego dania. Dzięki zajęciom w Slow Cafe, maluchy mogą zaskoczyć babcię i wspólnie z rodzicami przygotować dla nich swoją wersję pierogów. Wariacje na temat tej potrawy to idealny sposób na połączenie smaku tradycji i nowoczesności.