Jest niewiele większy od winogrona, bogaty w witaminy C i E, niskokaloryczny, a do tego ma cienką i jadalną skórkę – minikiwi to z całą pewnością owoc wart spróbowania!

Jagody aktinidii ostrolistnej, czyli minikiwi, na pierwszy rzut oka intrygują wyglądem. Te niewiele większe od winogrona owoce w przekroju wyglądają niemal identycznie jak popularne kiwi – posiadają zielony miąższ i charakterystyczne czarne nasiona. W przeciwieństwie jednak do nich minikiwi jemy w całości – tak jak maliny lub porzeczki. Skórka owocu jest cienka i gładka. Minikiwi nie wymaga obierania ani krojenia, nie pozostawia także plam.

Z powodu delikatnej skórki jagody aktinidii ostrolistnej były bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i nie można ich było przechowywać przez dłuższy czas. W wyniku prac naukowców z instytutu Plant & Food Research w Nowej Zelandii udało się w sposób naturalny wyselekcjonować nowe odmiany, których jagody – poza doskonałymi walorami smakowymi i odżywczymi – utrzymują jędrność do 8 tygodni po zbiorach. Pierwsze owoce minikiwi pojawią się w Polsce pod nazwą handlową NERGI® już pod koniec sierpnia.

Poręczne opakowanie NERGI® bez problemu zmieści się w każdej torbie. Można je zabrać do pracy, szkoły, na trening, wakacyjny piknik lub spacer ze znajomymi. Ze względu na właściwości zdrowotne ten niskokaloryczny owoc (52 kcal w 100 g) jest w szczególności zalecany dzieciom, seniorom oraz osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

minikiwi-nergi-sniadanie

Znajdziemy w nim dużo witaminy C (52,5 mg w 100 g, 87,5% ZDS), która stymuluje układ odpornościowy, a także witaminy E (5,28 mg w 100 g, 44% ZDS) będącej jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. To także cenne źródło błonnika (3,6 g błonnika w 100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Włókna pokarmowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2, chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych, a także w zapobieganiu otyłości. Minikiwi jest też bogate w potas (268 mg), wapń (45,9 mg), magnez (19,4 mg) oraz fosfor (29,4 mg).

Owoce NERGI® są uprawiane na najlepszych jakościowo terroirs we Francji oraz w niektórych krajach Europy Południowej. Plantatorzy przygotowują się do sezonu z dużym wyprzedzeniem i ze szczególną starannością. Sadzenie odbywa się w kwietniu, kiedy pozwala na to pogoda. Pierwszy zbiór ma miejsce zwykle trzy lata po założeniu plantacji. Podczas zimowego przycinania rolnicy usuwają pędy nadmiernie zagęszczające krzew i stopniowo formują jego strukturę. W maju w sadach wokół aromatycznych, białych kwiatów roi się od pszczół i trzmieli. Jest to pora pylenia, decydująca dla następnych zbiorów. W sadach roślina pnie się jak winorośl i może osiągnąć nawet do sześciu metrów wysokości. Owoce zbierane są ręcznie od połowy sierpnia do połowy września – owoc po owocu, wzdłuż każdego grona. W ich efekcie na skórce jagody mogą być widoczne ślady. Po zbiorach NERGI® dojrzewa: aby dopuścić do sprzedaży jedynie optymalnie dojrzałe owoce, mierzy się zawartość cukru, zawartość suchej masy oraz sprawdza ich jędrność.

Choć owoc doskonale smakują sam, minikiwi sprawdzi się też w wielu kulinarnych eksperymentach. Można je dodać do sałatek, deserów oraz dań głównych. Za każdym razem wniesie do klasycznych przepisów egzotyczną atmosferę, słodycz oraz oryginalność.

Minikiwi NERGI® będzie dostępne w sprzedaży w opakowaniu 125 g do połowy listopada.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.nergi.info.

Podobne

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany