Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Sos sojowy – do czego go wykorzystać?
adobestock

Sos sojowy – do czego go wykorzystać?

Sos sojowy to jedna z podstawowych przypraw azjatyckich. Produkowany jest na bazie 4 podstawowych składników: soi, pszenicy, wody i soli. Dobre sosy, tj. Kikkoman nie tylko sprawiają, że dania nabierają bardziej wyrazistego smaku, ale nadają im również bogate aromaty. Już kilka kropel może sprawić, że znane danie przygotujesz w zupełnie nowej odsłonie. Jak wykorzystać sos sojowy? Oto kilka pomysłów.

Sos sojowy jako dressing

Zacznijmy od prostego rozwiązania, jakim są dressingi sałatkowe. Masz jakiś ulubiony winegret? Zamiast doprawiania go solą, użyj niewielkiej ilości sosu sojowego Kikkoman. Takie testowanie pozwoli Ci odkryć zupełnie nowe smaki. Jeśli jednak szukasz sprawdzonego przepisu, spróbuj wykonać winegret z czerwonego wina. Potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżkę octu winnego,
  • 1 łyżkę czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 ząbek czosnku (przeciskamy przez praskę),
  • łyżeczkę majeranku,
  • 3/4 łyżeczki musztardy,
  • pieprz,
  • nieco sosu tabasco.

Marynata do kurczaka

Szukasz pomysłu na udka? Potrzebujesz marynaty do mięsa? Aromat wydobędziesz dzięki właściwościom sosu sojowego. Możesz po prostu dodać go do ulubionej mieszanki przypraw zamiast soli. My proponujemy natomiast wariant azjatycki, który przygotujesz z następujących składników:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego Kikkoman,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • świeżo starty pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Mięso w takiej marynacie warto przechowywać w lodówce przez całą noc, by nabrało smaku i aromatu. Po usmażeniu można podawać z dowolnymi dodatkami.

Sos sojowy do dipów

Coraz chętniej sięgamy po gotowe przekąski podawane z najróżniejszymi dipami. Popularna deska serów, kabanosy, a nawet kawałki surowych warzyw z odpowiednio dobranym sosem będą smakować wyśmienicie. Nasza propozycja to dip serowy z sezamem. Do jego przygotowania wystarczy 250 g twarogu, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman oraz łyżeczka nasion sezamu. Całość mieszamy przy pomocy widelca, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Przed podaniem taki dip powinien chłodzić się przynajmniej przez godzinę w lodówce.

Kuchnia azjatycka

Warto wykorzystać sos sojowy w daniach, które pochodzą z tego samego kręgu kulturowego. To zawsze sprawdzone połączenie. Możesz wykorzystać go do przygotowania zupy pho, Pad Thai lub innych dań orientalnych. Początkującym proponujemy wypróbowanie prostego przepisu na szybką i łatwą w przygotowaniu zupę. Do wrzącego bulionu drobiowego wystarczy dodać pęczek pokrojonego zielonego szczypiorku, kilka liści pokrojonej kapusty pak choi (jeśli nie możesz jej dostać, wykorzystaj sałatę rzymską). Zupę doprawiamy sosem sojowym Kikkoman i sosem rybnym. Do gotującego się bulionu dodajemy makaron (do ramenu lub spaghetti) i gotujemy go do miękkości, wg zaleceń producenta. Po tym czasie nasza azjatycka zupa jest gotowa do podania. Danie niewyszukane, ale może być świetnym pomysłem, jeśli akurat chcesz przygotować coś na szybko.

To oczywiście tylko kilka propozycji wykorzystania sosu sojowego. Warto pamiętać, by zawsze wybierać produkty pozyskiwane w sposób naturalny, bez nadmiaru konserwantów.

Oceń