Together Magazyn » Więcej » Uroda » Odchudzanie – fakty i mity

Odchudzanie – fakty i mity

Nie jesz śniadań, rezygnujesz z ziemniaków, wybierasz produkty „light”, a Twoja waga nadal stoi w miejscu? Sprawdź fakty i mity związane z odchudzaniem i przekonaj się, czy popularne przekonania na temat diety są prawdziwe.

 

  • Od ziemniaków się tyjeMIT

Same ziemniaki nie są tuczące – zawierają mniej kalorii niż kasza czy ryż oraz są bogate w wiele minerałów. Istotne natomiast jest to, z czym ziemniaki są podawane – tłuste mięsa i sosy powodują odkładanie się zbędnych kilogramów.  Ziemniaki zwiększają też znacząco swoją kaloryczność, gdy zrobimy z nich placki, frytki czy kluski.

  • Owoce można jeść bez ograniczeńMIT

Owoce są idealną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy, jednak należy pamiętać, że również zawierają cukier, a niektóre mają go w sobie bardzo dużo, np. winogrona – na 100g tych owoców jest to aż 17,2 g cukrów (glukoza + fruktoza). Jedzone późnymi wieczorami mogą być przyczyną wzrostu wagi.

  • Głodówka to dobry sposób na zrzucenie kilogramówMIT

Głodówka nie jest dobrym sposobem na odchudzanie. Co prawda kilkudniowy post może przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej, jednak prowadzi on do osłabienia, a nawet wyniszczenia organizmu, który aby móc poprawnie funkcjonować potrzebuje wielu składników budulcowych, witamin oraz minerałów. Powrót do poprzednich nawyków żywieniowych spowoduje efekt jo-jo. Skuteczna okazuje się jedynie pełnowartościowa dieta o obniżonej wartości kalorycznej, wprowadzona pod okiem specjalisty.

  • Mam nadwagę, bo moi rodzice byli „przy kości” – nic na to nie poradzęMIT

Nawet jeśli skłonność do nadwagi jest dziedziczna, to nasz styl życia i sposób odżywiania ma wpływ na to, czy rzeczywiście się ona pojawi. Geny nie mają wpływu na to co jemy, ile jemy i o jakich porach – jest to nasz wybór, wiele więc zależy od nas. Nie każdy musi być modelem z okładki, ale otyłość to wynik naszego sposobu odżywiania.

  • Gdy nie zjem śniadania łatwiej zrzucę zbędne kilogramyMIT

Należy spożywać około 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych, aby cały czas utrzymywać metabolizm na równym poziomie. Omijanie któregoś z posiłków powoduje zwolnienie tempa przemiany materii oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej. Pożywne śniadanie jest koniecznym elementem rozpoczynającego się dnia, aby nasz metabolizm wszedł na pełne obroty.

  • Produkty typu „light” można jeść do woliMIT

Napis „light” na opakowaniu nie musi wcale oznaczać, że produkty zawierają mniej tłuszczu lub mniej cukru. Producenci często ograniczając ten jeden, dodają więcej tego drugiego. Często też zamiast np. naturalnego cukru używają sztucznych słodzików, które w nadmiarze nie służą zdrowiu.

  • Kolację powinno się zjeść najpóźniej o 17:00MIT

Sposób odżywiania powinien być dopasowany do trybu życia każdej osoby. Ostatni posiłek powinno się zjeść około 2-3 godziny przed snem, więc nie musi to być koniecznie godzina 17:00. Gdy zjemy kolację zbyt wcześnie, odczucie pustego żołądka może powodować problemy z zasypianiem i chęć wstania, aby coś jeszcze podjeść.

  • Odchudzając się warto skorzystać z pomocy dietetykaPRAWDA

Specjalista d.s. żywienia po dokładnej rozmowie oraz wykonaniu odpowiednich badań i pomiarów pomoże dobrać dietę odpowiednią do potrzeb danego organizmu. Nie ma diety cud, która będzie idealna dla każdego. Dieta powinna być ustalana indywidualnie.

  • Posiłki należy celebrować – PRAWDA

Lepiej powoli i dokładnie przeżuwać kęsy. Potrzeba około 15 – 20 minut, aby do mózgu dotarł sygnał o sytości. Gdy jemy szybko, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zjemy więcej, niż rzeczywiście potrzebuje nasz organizm.

  • Lepiej jeść mniej, a częściejPRAWDA

Najkorzystniej jest jeść 5 posiłków dziennie – 3 główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz 2 przekąski (II śniadanie i podwieczorek). Dzięki temu cały czas podtrzymujemy przemianę materii na równym poziomie oraz unikamy nagłych napadów głodu. Organizm, który nauczy się, że zawsze otrzymuje niezbędny posiłek, nie będzie odkładał tkanki tłuszczowej „na zapas”.

  • Otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia wielu choróbPRAWDA

Otyłość nie tylko pogarsza jakość życia, ale także może powodować wiele chorób, takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu, choroba wieńcowa, nowotwory, cukrzyca, zapalenia stawów, bóle kręgosłupa i zaburzenia oddychania. Zbędne kilogramy mogą więc zagrażać naszemu zdrowiu i życiu.

  • Aktywność fizyczna wspomaga odchudzaniePRAWDA

Ruch sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Dieta wspomagana regularnymi ćwiczeniami jest więc skuteczniejsza. Nie chcesz chodzić na siłownię? Zacznij w domowym zaciszu!

  •  Nie powinno się pić podczas jedzeniaPRAWDA

Najlepiej jest pić około 10 min. przed jedzeniem lub około pół godziny po. Popijanie kęsów w trakcie posiłku powoduje rozrzedzenie soków żołądkowych, co utrudnia prawidłowe trawienie i wzmaga wzdęcia.

  • Motywacja to połowa sukcesuPRAWDA

To w jaki sposób podchodzimy do odchudzania (czy jesteśmy zmobilizowani, czy jest to dla nas przykra konieczność) wpływa na jego efekt. Trzeba być gotowym, aby podjąć się pewnych wyrzeczeń. Najlepiej jest stawiać sobie niewielkie cele i stopniowo do nich dążyć. Gdy zauważymy pierwsze efekty w postaci zrzuconych kilogramów i lepszego samopoczucia – nasza motywacja wzrośnie.

 

Skorzystaj z pomocy dietetyka Naturhouse Gdańsk Wrzeszcz i zapisz się na wizytę już dziś!

http://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/?lokalizacja=gdansk.grunwaldzka

 

Centrum Dietetyczne Naturhouse

Al. Grunwaldzka 75 (naprzeciwko C.H. Manhattan)

80-244 Gdańsk Wrzeszcz

tel. 58 346 15 57

tel. kom. 605 503 000

 

Oceń