Odchudzanie i zdrowe odżywianie to tematy, które zawsze będą znajdować się w ścisłej czołówce zainteresowań naszego społeczeństwa, tym bardziej, że problem otyłości dotyczy coraz więcej Polaków. Coraz bardziej interesujemy się ćwiczeniami i dietami, a także różnego rodzaju preparatami, w tym tzw. spalaczami tłuszczu. Czy mogą być one zastąpione substancjami w ich formie naturalnej?
Spalacze tłuszczu – zastosowanie
W przypadku spalaczy tłuszczu już sama nazwa wskazuje na ich zastosowanie. Są to różnego rodzaju substancje, które przyspieszają nasz metabolizm zwiększając wydatkowanie energii. Są z reguły bezpieczne i skuteczne, jeżeli kupujemy je w pewnych źródłach, do których zaliczają się dobre i znane sklepy z suplementami i apteki. Czasem jednak obawiamy się ich i wolelibyśmy sięgnąć po spalacze naturalne, których jest całkiem sporo, a do ich zalet – poza skutecznością i naturalnym pochodzeniem – należy również łatwa dostępność i bardziej przystępna cena.
Imbir, cynamon, kurkuma – jedne z najpotężniejszych spalaczy tłuszczu
Jednym z najskuteczniejszych naturalnych produktów pomagających szybko zrzucić tkankę tłuszczową jest imbir. Ta pochodząca z Chin i Indii roślina znana i cenione jest dziś na całym świecie zarówno ze względu na swoje walory smakowe, jak i liczne właściwości zdrowotne. z powodzeniem używana jest też w terapiach odchudzających. Imbir przede wszystkim poprawia trawienie.
Zobacz także: Jak urozmaicić dietę?
Pobudza on wydzielanie enzymów i sprawia, ze nasz układ pokarmowy znacznie lepiej radzi sobie ze strawieniem tłuszczów. Działa zbawiennie na wątrobę i trzustkę. Przede wszystkim jest on jednak naturalnym termogenikiem, co oznacza, że zwiększa on poziom temogenezy, czyli produkcji ciepła w organizmie, co sprzyja efektywnemu spalaniu tłuszczu. Tak samo działa też cynamon, który oprócz tego reguluje także poziom insuliny we krwi, co w efekcie powoduje brak silnych i nagłych napadów głodu. Kurkuma z kolei zwiększa odporność naszych komórek na leptynę – hormon regulujący odczuwanie głodu – a do tego niszczy komórki tłuszczowe i ogranicza wzrost nowych.
Warto zwrócić uwagę na to, że sproszkowany imbir zawiera większą koncentrację substancji aktywnych. Działa on tez drażniąco na układ pokarmowy, więc nie powinniśmy zażywać dużych jego ilości na raz, zwłaszcza gdy jest się wrzodowcem. Lepiej to robić częściej, a mniej. Cynamon i kurkuma zażywane w zbyt dużych dawkach i przez bardzo długi okres czasu mogą mieć negatywny wpływ na wątrobę. Nie warto więc z nimi przesadzać i trzeba zachować umiar w ich stosowaniu.
Witamina C i ocet jabłkowy
Kolejnymi skutecznymi, łatwo dostępnymi i tanimi spalaczami tłuszczu są witamina C i ocet jabłkowy. Witamina C pomaga trawić tłuszcze, przyspieszając ich spalanie. Jej dobrym źródłem są cytrusy, natka czarna porzeczka, a także cebula, jednak można zakupić ją też w aptece w różnych formach. Mechanizm działania octu jabłkowego z kolei opiera się na hamowaniu wchłaniania tłuszczów i eliminacji tych, które budują nasz organizm.
Zarówno witamina C, jak i ocet jabłkowy są bezpieczne. Nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem. Przy bardzo dużym jej spożyciu może się pojawić biegunka, która szybko znika. Czasem witaminę tę specjalnie stosuje się w tym celu chcąc oczyścić jelita. Ocet jabłkowy powinien być z kolei używany z umiarem, gdyż może drażnić delikatną śluzówkę żołądka, a eliminacja tłuszczy z organizmu może sprawić, że nie będziemy przyswajać witamin rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach.
wymienione spalacze tłuszczu są łatwo dostępne, tanie, a co najważniejsze – niezwykle skuteczne. Warto dać im szansę zanim pójdziemy do sklepu i zakupimy drogie pigułki, które budzić mogą nasze wątpliwości.