Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Jak przekonać się do diety pudełkowej?

Jak przekonać się do diety pudełkowej?

Dieta pudełkowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, które nie lubią same przygotowywać posiłków, lub są zapracowane i nie mają na to czasu.

Jest też atrakcyjna dla tych, którzy poszukują skutecznej metody na zdrowe czy racjonalne odżywianie. Z drugiej strony catering dietetyczny tego typu budzi sporo kontrowersji i przez wiele osób jest krytykowany. Jak przekonać siebie lub bliską osobę, że niesie on ze sobą wiele korzyści?  

Dieta pudełkowa – posiłki zawsze na czas

Jedną z wielu przyczyn przybierania na wadze czy też innych problemów zdrowotnych związanych z żywieniem jest brak zachowania regularności w spożywaniu posiłków. Dietetycy, a także lekarze, którzy zajmują się tymi kwestiami podkreślają znaczenie jedzenia o stałych porach i w regularnych odstępach czasu. Ma to ogromne znaczenie dla uregulowania procesów trawiennych.

W efekcie organizm nie gromadzi zapasów na okresy dłuższych głodówek, a pusty żołądek nie przyprawia o ból głowy, stres czy złe samopoczucie. Nieregularne jedzenie ma też znaczenie dla samego żołądka. Zbyt długo pozbawiony pokarmu jest narażony na silne działanie kwasów i rozwijanie się choroby wrzodowej. Niestety, przy intensywnym trybie życia, natłoku zajęć czy nadmiarze pracy zawodowej trudno dbać o tę regularność. Dieta pudełkowa to doskonałe rozwiązanie problemu. Starannie skomponowane potrawy są dostarczane przez firmy cateringowe w każde wskazane miejsce – także do miejsca pracy.  

Racjonalnie, zdrowo i pod okiem dietetyka

Innym problemem, jaki wiąże się ze zdrowym odżywianiem jest właściwe bilansowanie posiłków. Popularne diety o określonej wartości kalorycznej są dostępne w różnych publikacjach. Niestety tygodniowy jadłospis powtarzany w dłuższym czasie staje się nie tylko nudny, ale i zniechęca.

Osoby, które planują dłuższe odchudzanie próbują samodzielnie komponować niskokaloryczne jadłospisy. Nie zawsze jednak wiedzą, że obniżenie wartości energetycznej nie może być równoznaczne z niedoborem cennych substancji odżywczych. Catering dietetyczny to nie tylko mniej kalorii, ale również potrawy, w których organizm otrzymuje właściwą porcję białka, tłuszczów, węglowodanów i witamin. Wszystkie one są niezbędne do zachowania zdrowia i przebiegu wielu procesów fizjologicznych. Posiłki planowane pod okiem dietetyka, są nie tylko zdrowe, ale i urozmaicone. Dzięki temu dieta pudełkowa nie nudzi się przez wiele tygodni czy miesięcy.  

Catering dietetyczny – smacznie, estetycznie i różnorodnie

Dieta pudełkowa to również doskonałe rozwiązanie dla miłośników dobrego jedzenia i różnorodnych kompozycji smakowych. Podstawę cateringu dietetycznego stanowi różnorodność. Dzięki ofercie wielu diet komponowanych w oparciu o różne kuchnie egzotyczne i tradycyjną polską kuchnię każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Sceptycy obawiają się, że przejście na catering dietetyczny jest równoznaczne z jedzeniem tych samych, nie zawsze lubianych produktów. W rzeczywistości do dyspozycji są diety wegetariańskie, wegańskie, tradycyjne, odchudzające, dla sportowców i kobiet w ciąży, dla chorych na cukrzycę i celiakię, a nawet detoksy i diety specjalne. Wszystkie potrawy, z jakich składa się dieta pudełkowa są przygotowywane przez zawodowych kucharzy, którzy wiedzą, jak stworzyć wyjątkowych posiłek.  

Koszty wcale nie takie wysokie

Jednym z argumentów, jakim posługują się przeciwnicy diety pudełkowej są jej wysokie koszty. W rzeczywistości sposób ich obliczania jest niewłaściwy, bo nie biorą oni pod uwagę całkowitych wydatków poniesionych na produkty niezbędne do samodzielnego komponowania diety. Szczególnie niekorzystnie wypadają one w przypadku osób samotnych lub tych, które jako jedyne w rodzinie stosują dietę.  

Dokonując przeliczeń, warto wziąć pod uwagę fakt, że nie można kupić połowy pudełka twarogu, połowy banana czy połowy torebki brązowego ryżu. Zakładając, że tygodniowy jadłospis uwzględnia 7 kromek chleba razowego, zakup całego bochenka oznacza konieczność zjadania nieświeżego pieczywa i to pod warunkiem, że przetrwa ono przez tyle dni.  

W gotowych jadłospisach stosuje się urozmaicenia, wymagające zakupu wielu składników. Śniadanie w przypadkowej diecie 1400 kcal składa się z chleba pełnoziarnistego, sałaty, chudego twarogu, słoiczka suszonych pomidorów, świeżej bazylii. Łączna wartość tych produktów to około 20 zł, a to jedynie śniadanie. Nietrudno przeliczyć ile trzeba będzie wydać na całodzienne wyżywienie. Najtańsza dieta pudełkowa o wartości 1500 kcal do tylko 49 zł dziennie. Za tradycyjne domowe jedzenie trzeba zapłacić 50 zł. W zamian konsument otrzymuje trzy pełnowartościowe posiłki. Nawet przy dużych oszczędnościach i czteroosobowej rodzinie trudno sobie wyobrazić, że można przygotować obiad o wiele taniej niż za 20 zł.

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.