Naturalne drewno jest materiałem ponadczasowym i stosowanym niemal w każdym projekcie wnetrza. Dlaczego tak je uwielbiamy? Drewno jest ciepłe w dotyku, faktura ciekawa i niepowatarzalna w każdym kawałku, a kolor (zależny od gatunku drewna i techniki wykończenia) miły dla oka i łatwo wpasowujący się w rozmaite style. Jednak nie zawsze jest materiałem idealnym – poniżej odpowiem na najczęstsze pytania dotyczące stosowania drewna w kuchni.

Jakie są wady i zalety drewnianych blatów kuchennych? Jaką mają przewagę nad innymi materiałami?

Największe zalety to duża wytrzymałość, naturalny materiał oraz indywidualne możliwości barwienia i konserwacji. Jest to jednak dla niektórych również wada – o drewno należy regularnie dbać i ewentualne zmiany czy uszkodzenia na bieżąco naprawiać. A niestety blaty drewniane nie są zbyt odporne na wysokie temperatury, drobne wgniecenia czy odbarwienia. Do zalet można zaliczyć również stosunkowo łatwą obróbkę oraz możliwość indywidualnego kształtowania i barwienia – można w drewnie frezować, wycinać oraz malować czy bejcować na kolor zbliżony do deski podłogowej czy frontów. Podsumowując, jest to materiał, o który trzeba ciągle dbać, więc nie sprawdzi się w każdej kuchni. Decyzję jednak pozostawiam dla przyszłych użytkowników.

Czy warto wykonać fronty szafek kuchennych z drewna? Czy może jego imitacji?

Fronty drewniane mają cechy podobne do blatów – wymagają uwagi. Do tego są stosunkowo ciężkie i drogie. Rekomendowałabym jednak wybrać fornir drewniany (płat drewna grubości paru milimetrów przyklejony na płytę meblową), który zachowuje zalety naturalnego drewna – wzór słojów, możliwość olejowania i lakierowania na różne kolory i naturalny wygląd. Będzie też tańszy niż lite drewno. Wersją najekonomiczniejszą będą fronty laminowane. Obecnie laminaty potrafią mieć bardzo dobrą jakość oraz wybarwienie bardzo zbliżone do prawdziwego drewna. Oczywiście trzeba szukać wśród dobrych producentów, ale takich na Polskim rynku nie brakuje. Jednak warto pamiętać, że materiał wykonania frontów niesie za sobą dalsze możliwości, czyli przykładowo we frontach drewnianych oraz fornirowanych można wykonać uchwyty frezowane, ale w laminacie już nie.

Zdecydowaliśmy się na kamienny blat oraz białe, ramkowe fronty. Jakie drewniane dodatki zastosować, aby ocieplić taką aranżację?

Jeżeli chodzi o dodatki to w takim układzie zaproponowałabym duże drewniane misy lub młynki do soli i pieprzu. Niesamowicie ciekawie drewno może się sprawdzić jako “bohater drugoplanowy”, czyli przykładowo jako plecy przeszklonych szafek czy jako pojedyncza grubsza półka nad blatem. Takie bardziej detaliczne rozwiązania nadadzą zabudowie kuchennej trójwymiarowości oraz unikalnego charakteru. Dekoracją wnętrza są również lampy, które mogą być wykonane z drewna lub podobnego naturalnego materiału (rattanu lub bambusa). Drewniane mogą być hokery, stół oraz krzesła – jeżeli kuchnie mamy połączoną z funkcją jadalną. Ciekawym elementem mogą być również drewniane ramki obrazków czy lustra ściennego.

Jaką podłogę do kuchni wybrać? Drewnianą? Czy raczej panele? A może gres?

Układ i rodzaj podłogi w każdym projekcie dostosowuję indywidualnie – nie tylko do funkcji pomieszczenia, ale też preferencji inwestora oraz układu pomieszczeń. Zazwyczaj kieruję się zasadą: im mniejsza powierzchnia tym mniej materiałów. Łączenie dwóch czy więcej rodzajów posadzek zawsze optycznie zmniejszy pomieszczenie. Często też problematyczne jest znalezienie prostej linii kładzenia podłóg. W związku z powyższym przy niewielkiej, otwartej kuchni rekomendowałabym położenie takiej samej podłogi w całym mieszkaniu. Jeżeli jednak jest to duża kuchnia w domu jednorodzinnym, którą łatwo oddzielić prostą linią, wybrałabym gres. Jest to najprostszy w utrzymaniu i stosunkowo tani materiał, który występuje w wielu ciekawych opcjach kolorystycznych i wzorniczych. Jego rozmiar można również dobrać do konkretnego pomieszczenia tak, aby łatwo było go położyć, bez niepotrzebnych odpadów. Panele są kompromisem. Te dobrej jakości sprawdzą się w kuchni, jeżeli będziemy uważać na ich styczność z wilgocią. Warto zwrócić uwagę na panele o zwiększonej odporności na zawilgocenia, a także panele winylowe, które stosować można nawet w łazienkach. Jeżeli chodzi o podłogi drewniane, to sprawa wygląda podobnie jak z blatami – można, ale wymaga to ostrożności i ciągłego dbania o ich kondycję.

Mam w kuchni drewniane lakierowane fronty, które chciałbym odświeżyć. Jak to można zrobić?

Drewno jest bardzo trwałe i plastyczne, dlatego nawet po dwudziestu latach może wyglądać jak nowe. Świetną metodą odświeżenia jest zdarcie warstwy lakieru, który zabezpiecza front przed czynnikami zewnętrznymi (na lakierze nie można malować), a następnie wykończenie według nowej koncepcji – czy to bejcą w celu lekkiego zabarwienia, czy olejem, albo też nowym lakierem. Każdy z tych materiałów daje inne możliwości. Można wybrać środek bardziej kryjący, albo wręcz przeciwnie – wydobywający fakturę drewna. Jeżeli posiadacie drewniane meble zachęcam do ich renowacji, dzięki której zyskają bardziej nowoczesny charakter.

Drewno w kuchni – pytania do eksperta
Oceń ten post

O Autorze

Zuzanna Sikora

Jestem artystyczną duszą o inżynieryjnej precyzji. Pasję do projektowania wnętrz odkryłam pod koniec studiów na Politechnice i już wiedziałam "rób to co kochasz, a nie przepracujesz ani jednego dnia". Do każdego projektu podchodzę indywidualnie, z dużą dozą kreatywności i pozytywnej energii. Uważam, że przedmioty, które nas otaczają bardzo wpływają na nasze samopoczucie, dlatego też starannie dobieram każdy element wnętrza. Moim celem jest realizowanie ciekawych projektów, na które będę mogła patrzeć z dumą i uśmiechem. Więcej znajdziesz na www.zuzannasikora.pl nr tel. 510 663 214

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany