Kupując własny, domowy ekspres do kawy wiele osób zwraca szczególną uwagę na jakość ziaren kawy, które kupują. Owy produkt często musi pochodzić z najwyższej półki, aby kawa z ekspresu mogła być w pełni zadowalająca. Niestety w tej pogoni za jakością kawy wiele osób nie dostrzega również innych elementów, które są bardzo ważne w przypadku parzenia kawy w domowym ekspresie. Oprócz samych ziaren wysokiej klasy niezwykle istotnym elementem jest zadbanie o pierwszorzędną jakość wody dostarczanej do ekspresu…

Woda jako główny element przyczyniający się do produkcji idealnej małej czarnej

Jak to mówią woda wodzie nierówna. W sklepach można znaleźć przeróżne rodzaje wody – krystalicznej, mineralnej, gazowanej, średnio nasyconej itp. Tak samo nie każda woda dodawana z kranu do ekspresu do kawy jest identyczna. Wiele rur wodociągowych różni się od siebie stopniem oczyszczenia, rodzajem materiału, z którego są zbudowane czy regularnością przeprowadzania prac renowacyjnych. Z tego tytułu woda kranowa w jednym domu może posiadać większą, a w drugim mniejszą ilość składników negatywnie wpływających na jej jakość, a co za tym idzie smak. Dlatego wodę przed wprowadzeniem do zabudowy ekspresu powinno się odpowiednio oczyścić. W jaki sposób to zrobić?

Filtr do ekspresu do kawy – oczyść wodę i przygotuj perfekcyjną kawę!

Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej wydajnych sposobów na oczyszczenie wody kranowej jest aplikacja filtrów wody do ekspresów do kawy. Przykładowo bardzo cenionym modelem jest filtr do ekspresu Electrolux, którego zadaniem jest pochłanianie wszystkich zanieczyszczeń sprawiając, że ekspres dostaje najlepszy możliwy substrat do produkcji kawy.

Filtr do ekspresu Electrolux – związek budowy z funkcjonalnością

Najważniejszym elementem każdego filtra wody do ekspresu jest jego wewnętrzna budowa. Na pozór każdy filtr wygląda podobnie – to biały, zabudowany kwadrat, prostokąt, bądź walec, który kryje w sobie magiczne elementy pozwalające na oczyszczenie wody kranowej. Są nimi:

-Węgiel aktywny; jest znany nie tylko w postaci kuleczek budujących filtr do wody, ale również w postaci tabletek wspomagających organizm w leczeniu zatruć. Ich działanie jest podobne. Węgiel aktywny absorbuje czyli pochłania zanieczyszczenia zamykając je w swoim wnętrzu. Dzięki temu takie cząsteczki jak chlor, metale ciężkie czy nawet pestycydy mogą być wyłapywane z wody, która będzie trafiać do kolejnych elementów ekspresu. Dzięki usunięciu z wody takich składników staje się ona jeszcze czystsza, smaczniejsza i bardziej pachnąca niż wcześniej.

-Żywica jonowymienna; jest składnikiem, który zmniejsza twardość wody dodawanej do ekspresu do kawy. Jest ważna z dwóch powodów. Pierwszym jest zapobieganie dostania się do kawy często niewidocznych gołym okiem drobinek kamienia znajdujących się we wnętrzu ekspresu. Drugim jest zmiękczanie wody przez co ryzyko i prawdopodobieństwo odkładania się kamienia na najbardziej newralgicznych elementach ekspresu jest zredukowane do minimum. Jeżeli woda nie jest wzbogacona w jony, z których powstaje osad kamień nie będzie miał fizycznie z czego się wytrącić. Tak więc budowa żywicy jonowymiennej jest elementem, który można by rzec piecze ,,dwie pieczenie na jednym ogniu”.

Filtry do ekspresu do kawy – wymiana 

Ostatnim elementem, na który warto zwrócić uwagę podczas korzystania z ekspresu do kawy z kompatybilnym filtrem jest regularność jego wymiany. Bowiem składniki filtra takie jak wcześniej wspomniany węgiel aktywny mają ograniczone możliwości chłonne. Mówiąc prościej w końcu przyjmą tak dużą ilość zanieczyszczeń, że nie będą miały przestrzeni aby zmagazynować kolejne. Taki stan sprawia, że filtrowanie nie zachodzi prawidłowo, a woda nie jest odpowiednio oczyszczona. 

W takim momencie przychodzi czas na zutylizowanie wysłużonego filtra i zaaplikowanie kolejnego, nowego modelu na jego miejsce. Przy standardowym użytkowaniu ekspresu do kawy filtr wymienia się co około 2 miesiące użytkowania jednak wszystko zależy od ilości wykonywanych filiżanek kawy. Im ich więcej tym filtr powinien być wymieniany częściej.