Przejście na dietę bezglutenową jest czasami koniecznością, niezbędną dla naszego zdrowia. Mimo iż cieszy się ona dużą popularnością, nie możemy zapominać, że jest to jedyny sposób na leczenie choroby, jaką jest celiakia, czyli wrodzona nietolerancja glutenu. Co warto wiedzieć na temat tej diety? Jaka żywność bez glutenu jest zalecana? Gdzie dokonywać zakupu zdrowych i ekologicznych produktów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poniższym artykule.

Gluten – co to takiego?

Aby przybliżyć temat, jakim jest dieta bezglutenowa, warto rozpocząć od wyjaśnienia, czym jest gluten. Co to takiego i gdzie można go znaleźć? Otóż jak się okazuje, jest to nazwa obejmująca białka, które występują w ziarnach różnych zbóż. Są to m.in. jęczmień, pszenica i żyto. W trakcie łączenia mąki z nich pochodzącej białka te zapewniają kleistą konsystencję uzyskanej masy. To za sprawą ten właściwości, powstałe wypieki są przyjemnie chrupiące i puszyste.

Większość z nas dobrze reaguje na gluten. Istnieje jednak grono osób, u których spożywanie go wywołuje negatywne konsekwencje, szczególnie zdrowotne. Są to głównie te osoby, które mają stwierdzoną alergię na gluten, czyli celiakie. Wówczas jedynym słusznym rozwiązaniem, jest zmiana nawyków żywieniowych i rezygnacja z produktów, które zawierają gluten. Zastąpić je powinny produkty bezglutenowe i ekologiczne od sprawdzonych producentów.

Jakie są najważniejsze zasady diety bezglutenowej?

Zanim wyeliminujemy gluten ze swojej diety, lekarz powinien przeprowadzić szereg badań. To właśnie z ich wyników powinno wynikać, że to właśnie gluten jest przyczyną problemów i dolegliwości zdrowotnych. Dopiero mając tę pewność, możemy zmieniać swoje nawyki żywieniowe.

Podstawę diety bezglutenowej powinny stanowić zdrowe i świeże posiłki, które spożywane będą w regularnych odstępach. Każdego dnia należy zjeść 4-5 dań zawierających produkty bezglutenowe i ekologiczne. Ważne jest, by ostatni posiłek spożywać ok. 2-3 godzin przed snem.

Planując swoje menu, warto bazować przede wszystkim na warzywach. Ich uzupełnienie stanowić mogą owoce, ryby, mięso oraz jaja. Wskazane są także bezglutenowe kasze, które w swojej ofercie posiada niejeden sklep internetowy.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu BioSklep, w którym znaleźć można szeroki wybór produktów bezglutenowych, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych producentów.

Produkty-bezglutenowe

W jadłospisie powinny znaleźć się takie naturalne produkty jak: ziemniaki, bataty, kukurydza, ryż, proso, tapioka czy też gryka. Glutenu nie znajdziemy również w soczewicy, soi, fasoli, ciecierzycy, pestkach czy orzechach. Oznacza to, że z powodzeniem możemy na ich podstawie tworzyć smakowite i sycące dania. Wskazane jest spożywanie ryb, mięsa, jaj, a także warzyw i owoców, w których nie znajdziemy glutenu.
Główne zalety diety bezglutenowej

Za zmianą swoich nawyków żywieniowych i rezygnacją z glutenu przemawia szereg korzyści. Jedną z nich jest fakt, iż jest to doskonały sposób na urozmaicenie swojego dotychczasowego menu. Wykluczenie dotychczas stosowanych produktów skłania nas do szukania zdrowych alternatyw, przez co możemy poznać nowe smaki i na stałe wprowadzić je do swojej diety.

Jadłospis, który bazuje na produktach bezglutenowych, jest mniej kaloryczny, a jednocześnie bardziej odżywczy. Dzieje się tak, gdyż naturalnie bezglutenowe zboża są bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych, niż ich glutenowe wersje. Dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, większych ilości błonnika oraz witamin z grupy B.