Ludzie unikają picia mleka z różnych powodów. Choć mleko zwierzęce teoretycznie jest produktem zdrowym, wiele osób ma problemy z trawieniem laktozy. Objawia się to dolegliwościami trawiennymi lub skórnymi. Nie zawsze łatwo się domyślić, że chodzi właśnie o to, ale czasami wystarczy mały test i odstawienie nabiału na jakiś czas, żeby poczuć dużą różnicę. W takim przypadku, dla własnego dobra, najlepiej wyeliminować mleko z diety. Równie często ludzie robią to z powodów ideologicznych, by nie przyczyniać się do wykorzystywania zwierząt. Rezygnacja z tłuszczu zwierzęcego zawartego w nabiale może być też bardzo pomocna w zwalczaniu niektórych chorób.
![](https://togethermagazyn.pl/wp-content/uploads/2020/10/pexels-irita-antonevica-306801-1024x774.jpg)
Liczba wegan stale rośnie, systematycznie zwiększa się również dostępność produktów, które są roślinnymi zamiennikami produktów odzwierzęcych. Każdy, kto próbuje w pewnym momencie zrezygnować z nabiału, zdaje sobie sprawę, że początki nie są łatwe. Najważniejsze to znaleźć odpowiedniki używanych do tej pory składników, które będą dla nas najlepsze.
![](https://togethermagazyn.pl/wp-content/uploads/2020/10/pexels-adonyi-gábor-2064366-1024x681.jpg)
Najpopularniejszy nabiał roślinny to sery, śmietany roślinne, napoje, jogurty i deserki, tofu. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze?
Jedno jest pewne, przy tak bogatej ofercie ekologicznych sklepów i z powodu tak dużych potrzeb konsumentów obecnie można znaleźć alternatywę niemal każdego tradycyjnego produktu nabiałowego np. parmezanu, różnych wymyślnych serów. Można zaopatrzyć się w zamienniki mozzarelli, cheddara, fety i cieszyć smakiem ulubionych dań z ich użyciem.
Alternatywy nabiału są popularne nie tylko wśród wegan – wybierają je często osoby, które nie mogą jeść laktozy i białka mleka krowiego, ale też poszukujący nowych wrażeń kulinarnych. Liczba tych pierwszych – czyli Polaków mających problem z trawieniem produktów mlecznych systematycznie rośnie. Warto wówczas wypróbować doskonałe produkty sojowe, zarówno na bazie owoców, jak i warzyw, a wśród nich przekąski, napoje, sosy, bazy…
![](https://togethermagazyn.pl/wp-content/uploads/2020/10/pexels-polina-tankilevitch-4109943-683x1024.jpg)
Nie cichnie dyskusja na temat tego, czy alternatywy nabiału są w stanie w 100% zastąpić smak pierwowzoru. Prawda jest taka, że bardzo często smak się różni, ale stosunkowo szybko można się do tego przyzwyczaić; niektórzy starają się (z bardzo dobrym skutkiem) maksymalnie zbliżyć do oryginału, np. producenci serów wegańskich.
Jeśli ktoś w ogóle nie spożywa nabiału, powinien zwracać uwagę na to, żeby napoje roślinne były wzbogacane w wapń. Jeszcze niedawno jedynym napojem roślinnym był sojowy, a ryżowy stanowił rzadko spotykany luksus. Obecnie można zaś kupić tak wymyślne napoje, jak: konopny, z orzechów nerkowca, jaglany czy gryczany. Do wyboru mamy zarówno „mleka” bezglutenowe, jak i z glutenem, wszystkich informacji trzeba szukać na etykietach.
![](https://togethermagazyn.pl/wp-content/uploads/2020/10/pexels-polina-tankilevitch-4518607-683x1024.jpg)
Tofu to popularny składnik diet wegetariańskiej i wegańskiej. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale szczególnie dobrze sprawdza się w diecie np. sportowców, ma bowiem dużo białka i mało tłuszczu oraz węglowodanów. Występuje w przeróżnych postaciach: gotowych daniach i jako składnik potraw.
Kolejna dobra wiadomość do sióstr i braci „wege” jest taka, że jest coraz więcej polskich producentów roślinnego nabiału, na przykład oferta Wege Sióstr.