Together Magazyn » Aktualności » Warsztaty roślinne, 3 kwietnia – Sztuka Wyboru

Warsztaty roślinne, 3 kwietnia – Sztuka Wyboru

Podczas spotkania z cyklu “Wiosenne chwasty jadalne” porozmawialiśmy na temat tego, co zbierać i jeść w okresie od marca do maja włącznie. Wiosna to czas przebudzenia się natury do życia, a wraz z nią najróżniejszej roślinności. Nasze rodzime zioła i chwasty, nie ustępują smakiem, aromatem czy właściwościami leczniczymi tym roślinom, które pochodzą z cieplejszych regionów świata. Dlatego warto się dowiedzieć, gdzie je zbierać, jak przechowywać oraz jak przyrządzić w kuchni.
Pierwsza część warsztatów składała się z części teoretycznej: opowiedzieliśmy sobie gdzie zbierać kwiaty na syrop, jak suszyć i przechowywać prawidłowo zioła lub o tym, jak każda część rośliny, ma swój określony czas zbioru.
Następnie odbyła się degustacja sezonowych chwastów z pól, łąk i lasów.
fot: Piotr Żagiell

Oceń