Sezon letni sprzyja spotkaniom ze znajomymi! Piękna ciepła pogoda zachęca do przygotowywania pikników i grilla ale… ile można?! Czas na rewolucję w menu letnich spotkań!

Panierka do kurczaka – zaskocz znajomych!

Kiełbasa z grilla, szaszłyki i sałatki królują na letnich stołach podczas spotkań ze znajomymi! Czas zaskoczyć swoich gości! Fantastyczne rozwiązania podsyła nam producent panierki do kurczaka Holly Powder. Podpowiada jak zmienić menu na nieszablonowe planując piknik czy imprezę w domu dzieląc się sprawdzonymi i łatwymi przepisami! Oto kilka pomysłów.

chrupiący kurczak w sałatce

Coś lekkiego na start – sałatka  z kurczakiem w panierce

Idealne danie na początek imprezy! Świeże, sezonowe warzywa, lekkie i niesycące w towarzystwie aromatycznego kurczaka w chrupiącej panierce! Jak to zrobić? Przygotuj następujące składniki:

  • ulubiona sałata (lub mix sałaty),
  • pomidor,
  • ogórek zielony,
  • czerwona cebula,
  • oliwki,
  • ser feta (mozzarella też świetnie tu pasuje),
  • pierś z kurczaka,
  • panierka do kurczaka,
  • ulubione przyprawy do kurczaka (producent panierki Holly Powder poleca swoje marynaty).

Zacznij od przygotowania warzyw: umyj je, obierz i pokrój umieszczając razem gotowe w misce. Pokrój ser, dodaj oliwki.

Na końcu przygotuj kurczaka. Potnij filet wzdłuż na paski o wadze ok. 25/30 g, przypraw mięso i panieruj panierką zgodnie z instrukcją producenta.

UWAGA! To dzięki unikalnej metodzie panierowania, na mięsie, już w momencie panierowania, pojawiają się charakterystyczne, apetyczne płatki.

Rozgrzej olej we frytownicy do 170°C. Smaż stripsy około 3,5 minuty.

Kawałki kurczaka możesz ułożyć w całości na sałatce bądź pokroić na mniejsze kawałki. Podawaj z ulubionym sosem.

 [obraz_1]

* sałatkę możesz przygotować z ulubionych składników. Kurczak w panierce będzie idealnym uzupełnieniem wielu kompozycji!

Każdy chce więcej? Proszę bardzo!

Złocista, chrupiąca panierka tak zaskoczyła Twoich gości, że chcą więcej? Nic dziwnego! Niezależnie czy będziecie oglądali mecz, wybieracie się na piknik czy będziecie pili drinki w ogrodzie przygotuj najlepsze przekąski z kurczaka w panierce! Co proponujemy? Stripsy i skrzydełka! Łagodne lub pikantne Ty wybierasz! A co do nich?! Wystarczą sosy! Co musisz przygotować:

  • filet z kurczaka,
  • skrzydełka z kurczaka,
  • przyprawy do kurczaka (możesz skorzystać z gotowych marynat firmy Holly Powder),
  • panierka do kurczaka,
  • sosy

Mięso pokrój i panieruj zgodnie z instrukcją producenta panierki a następnie usmaż. Serwuj na talerzach, deskach lub koszyczkach z dodatkiem sosów!

Jakie sosy polecamy? Niezawodny BBQ do amerykańskich skrzydełek! Uwielbiają go niemal wszyscy. Klasyczny czosnkowy, salsa pomidorowa lub paprykowa. Sosy możesz przygotować sam lub skorzystać z gotowych, ogólnodostępnych w sklepach spożywczych.

Pamiętaj! Stripsy i skrzydełka w panierce bardzo długo zachowują chrupkość dlatego idealnie sprawdzą się zarówno na wycieczce jak i na długich wieczorach ze znajomymi!

Apetyt rośnie w miarę jedzenia

Przekąski z kurczaka w panierce mogą rozbudzić apetyt! Na bazie panierowanych stripsów możesz przygotować wiele ciekawych dań. Może chicken burgery? Tortilla? Podobnie jak w przypadku sałatki dobierz swoje ulubione dodatki oraz sosy i skomponuj dania do których będziesz często wracał!

BONUS!

Masz w domu gofrownicę? Proponujemy ci absolutny hit – wytrawne gofry! W tej wersji stają się coraz popularniejsze w modnych lokalach na całym świecie. Przygotuj wytrawne gofry, posmaruj je ulubionym sosem, dodaj sałatę, warzywa, ser cheddar i nuggetsy w panierce, na górę jeszcze trochę sosu i … danie gotowe!