Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Profesjonalna obróbka termiczna to podstawa. Doradzamy, jakie urządzenia gastronomiczne sprawdzą się najlepiej
iguanaprofesjonalnaobrobkatermicznatopodstawa.doradzamyjakieurzadzeniagastronomicznesprawdzasienajlepiej

Profesjonalna obróbka termiczna to podstawa. Doradzamy, jakie urządzenia gastronomiczne sprawdzą się najlepiej

Duży wybór urządzeń gastronomicznych nie ułatwia decyzji o tym, który sprzęt wybrać. Na szczęście masz do dyspozycji tyle wariantów, że zarówno do wyposażenia domu, jak i baru mlecznego czy eleganckiej restauracji na pewno znajdziesz idealny produkt. Wcześniej przeczytaj nasz poradnik. Dowiesz się z niego m.in. jakie są urządzenia do obróbki termicznej i które zasługują na uwagę.

Piekarniki elektryczne i kuchenki mikrofalowe

To baza każdej kuchni, gdzie piecze się ciasta i dania główne oraz podgrzewa się potrawy przed wydaniem. Z piekarnika na pewno nie rezygnuj, a przy zakupie przejrzyj ofertę modeli elektrycznych. Nie tylko są one energooszczędne, ale też mają wiele przydatnych funkcji, w tym tryb samoczyszczący.

Podczas, gdy piekarnik jest podstawowym sprzętem, to kuchenka pozostaje wyposażeniem dodatkowym. Na pewno można bez niej funkcjonować, choć na podgrzewanie szybkich dań typu fast food okazuje się dobrym wyborem. Na pewno jej miejsce jest w małych lokalach np. foodtruckach.

Kompaktowe AGD do konkretnych zadań

Do mniejszych kuchni polecane są kompaktowe opiekacze, frytownice, naleśnikarki, gofrownice czy wreszcie urządzenia stricte do przyrządzania hot-dogów. Wybierz je, jeśli chcesz mieć kuchennego asystenta do gotowania każdego dania. Jednocześnie, kieruj się tym, jakie jest menu w Twoim lokalu i co klienci zamawiają najczęściej.

Jeżeli dania są przyrządzane jednorazowo „hurtem”, a potem tylko wydawane jak w barze szybkiej obsługi, to niezbędne do utrzymania ich w cieple będą bemary. W plenerowych knajpach z przekąskami pomocne okażą się rożna do opiekania kurczaków czy gyrosów oraz ruszty na ognisko.

Kuchnie i kuchenki dla gastronomii

Kuchnie i kuchenki dla gastronomii

Płyty kuchenne wyposażone w 4 lub 6 palników sprostają oczekiwaniom każdego lokalu gastronomicznego. Niektóre są wolnostojące, a inne sprzedawane w wersji 2w1, czyli zintegrowane z piekarnikiem. Ta druga opcja jest świetna w przypadku urządzania mniejszego zaplecza.

Ważny jest też sposób zasilania kuchenki. Jeżeli nie masz przyłącza gazowego w restauracji, możesz zastosować kuchnię gazową na butlę lub postawić na model elektryczny. 

Ta dostępna jest w wersji wolnostojącej, co oznacza, że z łatwością dopasujesz ją do układu pomieszczenia, aby było ono ergonomiczne i wygodne w użytkowaniu. Taką propozycję ma m.in. Smeg oferujący różne kuchnie z płytami indukcyjnymi i nawet 3 samodzielnymi piekarnikami!

Oceń