Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Menu na przyjęcia okolicznościowe. 3 propozycje

Menu na przyjęcia okolicznościowe. 3 propozycje

Jakich potraw nie powinno zabraknąć na chrzcinach lub weselu? Które dania cieszą się największą popularnością wśród gości takich przyjęć?

  1. Barszczyk czerwony na przyjęcia okolicznościowe
  2. Zrazy wołowe – obowiązkowe na imprezie
  3. Szarlotka z lodami na przyjęcia okolicznościowe

Wesela, rocznice ślubu, okrągłe urodziny, chrzciny, świętowanie ważnych wydarzeń w pracy lub na uczelni… Co je łączy? Przede wszystkim fakt, że wszystkie te okazje lubimy świętować naprawdę hucznie. A, jak wiadomo, nie ma dobrego przyjęcia bez smacznego jedzenia. Imprezowe menu musi spełniać określone wymagania. Przede wszystkim – powinno dobrze smakować. Po drugie – ma dobrze komponować się z winem i wódką, których na większości uroczystości po prostu nie może zabraknąć. Oto nasza lista 3 propozycji na dania, które powinny pojawić się na stole podczas przyjęcia przygotowana wspólnie z restauracją http://www.szkutnia.waw.pl/.

Barszczyk czerwony na przyjęcia okolicznościowe

Barszcz czerwony, podobnie jak żurek i rosół to zupy, z którymi nieodłącznie kojarzą nam się przyjęcia okolicznościowe. Oczywiście nie dzieje się tak bez powodu. Ich popularność podczas imprez takich jak wesela czy chrzciny jest wynikiem przede wszystkim niezwykłego smaku. Nie bez znaczenia jest też fakt, że są to zupy tłuste, co korzystnie wpływa na nasze możliwości trawienia alkoholu. Żur i barszcz czerwony, ze względu na to, że przygotowywane są na zakwaszanej bazie, także zmniejszają negatywne skutki spożycia wina lub wódki.

Zrazy wołowe – obowiązkowe na imprezie

Poza wegetarianami, trudno byłoby znaleźć osoby, które nie przepadają za zrazami wołowymi. Te roladki z rozbitego mięsa, zawierające w środku znakomite dodatki, takie jak ogórek kiszony, cebula czy musztarda świetnie smakują i doskonale komponują się z różnymi serwowanymi podczas przyjęć dodatkami – na przykład kaszą gryczaną z boczkiem, frytkami bądź pieczonymi ziemniaczkami, puree, a także przeróżnymi sałatkami. Oczywiście w towarzystwie gęstego, esencjonalnego, ciemnego sosu pieczeniowego.

Szarlotka z lodami na przyjęcia okolicznościowe

Skoro była już zupa i danie główne, najwyższy czas na deser. Choć możliwości są właściwie nieograniczone, niekwestionowanym królem polskich wesel lub chrzcin pozostaje ciepła szarlotka podawana z lodami. Zniewalający aromat pieczonych jabłek i cynamonu, kruche ciasto o intensywnym smaku masła i roztapiające się na górze waniliowe, kremowe lody to najlepsze uzupełnienie uroczystego posiłku. Szczególnie, jeśli towarzyszyć jej będą także inne słodkości – najlepiej polskie, tradycyjne wypieki. Przyjęcie z takim menu można zarezerwować na http://www.szkutnia.waw.pl/pl/przyjecia_okolicznosciowe/.

5/5 – (1 głosów)