Kuchenna podłoga powinna być odporna na każdą kulinarną rewolucję – tłuszcz, wilgoć i lądujące na niej nierzadko resztki jedzenia. W związku z tym, że jest narażona na zabrudzenia bardziej niż podłogi innych pomieszczeń, musi być dodatkowo łatwa w utrzymaniu czystości i oczywiście atrakcyjna. Czy zatem warto rozważać drewnianą podłogę podczas urządzania kuchni? Tak, jeśli spełnia powyższe wymagania, co wyjaśniamy w naszym artykule.
Drewno w kuchni było od zawsze. Na chwilę tylko wyparły je wykładziny, a potem płytki ceramiczne, jednak zwrot w stronę natury kilka lat temu spowodował, że jako materiał stało się znów popularnym elementem aranżacji. Jego uniwersalność sprawia, że walory drewnianej podłogi doceniają miłośnicy zarówno klasycznych czy rustykalnych wnętrz, jak i popularnego w ostatnim czasie – loftowego lub skandynawskiego stylu. Przed podjęciem decyzji o zakupie drewna, ważne jednak, aby wybrać odpowiedni jego gatunek o jednolitym usłojeniu i bez sęków, które pod wpływem wilgoci mogą doprowadzić do rozszczepienia deski lub klepki.
Podłoga drewniana w kuchni – wybór materiału
Podstawową zaletą drewna jest jego trwałość. Wśród szerokiej oferty posadzek drewnianych, znajdują się jednak gatunki mniej lub bardziej wytrzymałe. Drewno z drzew iglastych odznacza się niższą twardością w stosunku do drzew liściastych nawet dwu-, trzykrotnie. W kuchni najlepiej sprawdzi się zatem dąb oraz gatunki egzotyczne tj. bambus, mahoń, teak, palisander czy merbau. Te ostatnie są przesycone m. in. garbnikami i substancjami oleistymi, jakie stanowią naturalny impregnat, dzięki czemu drewno takie jest wyjątkowo wytrzymałe. Poza tym, tropikalne gatunki mają intensywniejszy kolor i nie posiadają słoi, tak typowych dla rodzimej sosny czy dębu.
Decydując się na drewnianą podłogę w kuchni, musisz pamiętać, że drewno to materiał higroskopijny i różne jego gatunki mają różną podatność na zmiany wilgotności, co oznacza, że w innym czasie będą na nią reagować. Pod jej wpływem podłoga będzie cały czas pracować – pęcznieć (latem) i kurczyć się (zimą). Dlatego warto wybierać te gatunki, które mają dłuższy okres wymiany wilgotnościowej, jak np. dąb, jesion, wiąz, orzech, mahoń czy grusza.
Z dostępnych rodzajów posadzek drewnianych, najlepszym rozwiązaniem do kuchni będą deski z litego drewna. W przypadku lokalnych gatunków należy je wcześniej odpowiednio zabezpieczyć, aby nie wnikała w nie woda. Ponieważ lite drewno jest stosunkowo drogie także w utrzymaniu, możesz skorzystać z tańszej opcji, jaką są drewniane panele podłogowe. Są znacznie bardziej stabilne i nie wiążą się z ryzykiem rozspojenia czy wybrzuszenia posadzki.
Podłogi drewniane – popularne gatunki drewna w ofercie Dobre Dla Domu >>
Jak zabezpieczyć podłogę drewnianą?
Podłoga z drewna powinna być odpowiednio zabezpieczona przed wilgocią, zabrudzeniami i uszkodzeniami mechanicznymi. Bardzo dobre właściwości utwardzające posiadają lakiery przemysłowe, które nanosi się w 2-3 warstwach z uwzględnieniem wszystkich detali: przy listwach, samych listew oraz ich krawędzi. Są wyjątkowo odporne na czynniki zewnętrzne, a ich trwałość szacuje się nawet na kilkanaście lat. Choć z lakierowanej powierzchni o wiele łatwiej jest usunąć brud, dużym zagrożeniem dla nich są zarysowania spowodowane np. piaskiem. Dobrą metodą jest także olejowanie drewna – oprócz tego, że jest naturalna, jej cenną zaletą są doraźne i szybkie naprawy drobnych uszkodzeń nawierzchni, jakie możesz przeprowadzić w każdej chwili z użyciem np. papieru ściernego.
Pielęgnacja podłogi drewnianej
Utrzymanie drewnianej posadzki z pewnością będzie bardziej wymagające niż np. z kafli ceramicznych, ale jeśli cenisz ciepło i komfort, wybór drewna zapewni nieocenione walory użytkowe. Aby utrzymać estetyczny wygląd takiej podłogi przez lata, bardzo ważna jest jej odpowiednia pielęgnacja. Niewskazane jest jej zalewanie wodą, a wszelkie zabrudzenia powinny być usuwane na bieżąco. W zależności od wykończenia nawierzchni, masz do dyspozycji środki do czyszczenia podłóg lakierowanych, oleje oraz woski i duży wybór past reperujących. Warto też zaznaczyć, że podłogę z litego drewna możesz też wielokrotnie cyklinować.
Jeśli szukasz eleganckich i prostych wzorów podłóg do swojej kuchni, czy to w nowoczesnych aranżacjach czy bardziej klasycznych, szeroki wybór drewnianych podłóg i drewnianych paneli podłogowych znajdziesz na stronie Dobre Dla Domu.