Together Magazyn » Zdrowie » Kurkuma do picia – korzyści wynikające z picia wody z kurkumą
kurkuma w szklanym słoiczku

Kurkuma do picia – korzyści wynikające z picia wody z kurkumą

Kurkuma to przyprawa o złocistym kolorze spokrewniona z imbirem o lekko gorzkawym smaku i wyrazistym zapachu. Przyprawa ta otrzymywana jest z kłącza ostryżu długiego. Plantacje kurkumy można spotkać m.in. w Chinach, Indonezji, Peru czy Australii, jednak to Indie są jej największym producentem a zarazem konsumentem. Picie kurkumy jest jednym z najprostszych i naturalnych sposobów na  ochronę organizmu przed działaniem czynników chorobotwórczych. Chociaż ta aromatyczna przyprawa pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, to jednak jej nadmiar nie jest zalecany. Przekonajmy się jakie korzyści przynosi picie wody z kurkumą.

Ze względu na to, ze kurkuma jest niskokaloryczna, bogata w witaminę B, E i K oraz błonnik chętnie jest stosowana przez osoby odchudzające się i prowadzące zdrowy tryb życia. Swoje właściwości lecznicze kurkuma zawdzięcza obecności kurkuminy o silnym działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwbólowym. 

 Dodaj do kurkumy szczyptę pieprzu….

Przepis na napój z wykorzystaniem kurkumy jest banalnie prosty. Wystarczy, że do szklanki z ciepłą wodą dodasz łyżeczkę kurkumy, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz szczyptę pieprzu i voila – Twój napój zdrowia jest gotowy! Dodatek kilku kropel oleju kokosowego zwiększa wchłanianie kurkuminy, gdyż kurkuma doskonale rozpuszcza się w tłuszczach. Dla poprawy smaku napoju warto dodać odrobinę miodu i cynamonu. Ze względu na to, że kurkuma osadza się na dnie, zaleca się intensywne zamieszanie napoju.

Woda z kurkumą – jak często pić?

Bez względu na to, czy decydujesz się na picie kurkumy w celach leczniczych czy profilaktycznych, powinno być ono systematyczne. Najlepszą porą na picie wody z kurkumą jest poranek, przed śniadaniem. Zdrowotną alternatywą wody z kurkumą jest tak zwane złote mleko z dodatkiem imbiru i cynamonu, zalecane zwłaszcza w okresie sezonowych infekcji.

Silne właściwości przeciwzapalne kurkumy

W celu wzmocnienia odporności organizmu i dla usprawnienia funkcjonowania narządów i układów, warto włączyć picie kurkumy do codziennej diety. Kurkuma jest bogactwem kurkuminoidów wykazujących działanie:

  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • antyoksydacyjne.

Ponadto kurkuma:

  • usprawnia funkcjonowanie komórek nerwowych
  • wzmacnia odporność organizmu
  • wykazuje pozytywny wpływ na przewód pokarmowy 
  • opóźnia procesy starzenia
  • wspomaga metabolizm i oczyszczanie organizmu
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, działanie rozgrzewające i działanie przeciwutleniające
  • jest zalecana w profilaktyce wielu schorzeń jak np. reumatoidalne zapalenie stawów

Picie wody z kurkumą – przeciwwskazania

Ze względu na to, że kurkuma wykazuje silne działanie powinna być stosowana z umiarem. Kiedy jest stosowana w dużych ilościach może znacznie obniżyć poziom cukru lub w niektórych przypadkach doprowadzić do wystąpienia dolegliwości gastrycznych.

Istnieją sytuacje, w których spożywanie kurkumy jest niewskazane. Należą do nich:

  • okres ciąży i karmienia piersią – ze względu na rozkurczające właściwości kurkumy, wzrasta ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia
  • przyjmowanie leków przeciwcukrzycowych i przeciwzakrzepowych – kurkumina nasila ich działanie prowadząc do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi i zwiększając ryzyko krwotoku
  • alergia – kurkuma może wywołać silne uczulenie
  • kamica nerkowa, zapalenie wątroby, trzustki, zgaga, wrzody – kurkuma może nasilić dolegliwości
  • niskie ciśnienie tętnicze krwi – kurkuma je dodatkowo obniża

Nie należy przekraczać zalecanej dawki spożycia kurkumy! Pamiętajmy, że łyżeczka kurkumy dziennie w zupełności wystarczy, by odczuć lecznicze działanie kurkuminy i zredukować np. ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Więcej informacji na temat działania kurkumy znajdziesz na stronie https://onemoreluv.com/produkt/kurkuma-do-picia-one-more-by-herbs/.

5/5 – (4 głosów)