Jak dowodzą wyniki wielu naukowych badań, nadmiar białego cukru w diecie może prowadzić do wielu zdrowotnych konsekwencji. Wysokie spożycie tradycyjnego cukru buraczanego to jeden z głównych czynników rozwoju poważnych chorób m.in. cukrzycy, miażdżycy, chorób układu pokarmowego a nawet nowotworów. W związku z tym w ostatnich latach można zaobserwować zwiększone zainteresowanie naturalnymi substancjami słodzącymi, wśród których znajduje się ksylitol, nazywany niekiedy także cukrem brzozowym.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym dokładnie jest ksylitol
  • jakie właściwości posiada i dla kogo jest polecany
  • w składzie jakich produktów znajdziemy ksylitol
  • jak wykorzystywać jego właściwości w swojej kuchni

Ksylitol – co to takiego?

Pod względem budowy chemicznej mianem ksylitolu określa się alkohol cukrowy otrzymywany z kory brzozy. Występuje on także naturalnie w niektórych owocach i warzywach, tj. śliwki, truskawki, maliny, kukurydza czy kalafior. Jeśli chodzi o wygląd, ksylitol przypomina tradycyjny biały cukier – ma postać białego, krystalicznego proszku o intensywnie słodkim smaku.  

Jakie właściwości posiada kyslitol?

Jedną z najważniejszych zalet ksylitolu jest jego niska kaloryczność – dostarcza on do organizmu o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, co szczególne docenią osoby, którym zależy na zgubieniu nadprogramowych kilogramów. Cechą charakterystyczną ksylitolu jest także jego niski indeks glikemiczny oraz fakt, że w organizmie jest on metabolizowany bez udziału insuliny. Z tego względu stanowi on bezpieczny środek słodzący dla diabetyków i osób z insulinoopornością. To jednak nie wszystkie jego zalety:

  • ksylitol posiada potwierdzone naukowo właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu nie powoduje próchnicy i sprzyja zdrowiu zębów i jamy ustnej
  • spożywanie ksylitolu pozytywnie wpływa na przyswajanie wapnia i mineralizację kości
  • słodki smak ksylitolu jest bardziej intensywny w porównaniu do tradycyjnego cukru, przez co używanie ksylitolu jest bardziej ekonomiczne

Jakie jest zastosowanie ksylitolu?

Ksylitol coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Znajdziemy go m.in. w składzie żywności typu “light” a także słodyczy, napojów czy gum do żucia. Na skalę przemysłową jest on wykorzystywany nie tylko jako substancja słodząca, ale także jako emulgator, stabilizator oraz składnik zagęszczający.

Ksylitol i jego wykorzystanie w kuchni

Ksylitol z powodzeniem możemy używać wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy białego cukru. Świetnie sprawdzi się do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków, deserów czy domowych przetworów, a zastąpienie nim białego cukru przyniesie dla naszego zdrowia szereg wymiernych korzyści.

Ksylitol – co to takiego? Właściwości i zastosowanie
5 (100%) 5 votes

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany