Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Jakie są zalety migdałów?

Jakie są zalety migdałów?

Migdały mają wiele zalet, które sprawiają, że warto po nie sięgać. Ich bogaty skład sprawia, że pomogą nam walczyć z wieloma chorobami. W dodatku to świetny składnik diety odchudzającej, ponieważ zapobiegają napadom głodu. Wbrew powszechnej opinii migdały to nie orzechy, a nasiona migdałowca, które warto wprowadzić do naszego jadłospisu. Ten produkt możemy kupić na https://naturalniezdrowe.pl/orzechy/42-migdaly-kalifornijskie.html. Sprawdź, dlaczego warto to zrobić!

Migdały chronią przed rozwojem chorób serca

Choroby serca są bardzo często spotykane w dzisiejszych czasach. Na szczęście można im zapobiegać dzięki odpowiedniej diecie. Nie może w niej zabraknąć migdałów, które zawierają witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz flawonoidy. Te składniki przyczyniają się do obniżenia wartości ciśnienia tętniczego, a także poprawy krążenia. W dodatku pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także zapobiegają powstawaniu zakrzepów. To wszystko sprawia, że migdały zaleca się spożywać w czasie diety zapobiegającej nadciśnieniu tętniczemu.

Migdały pomogą zwalczyć nudności w ciąży

Ciąża wiąże się z wieloma przykrymi dolegliwościami – jedną z nich są nudności. Na szczęście są produkty, które pomogą nam się z nimi uporać i nie mamy tu na myśli żadnych lekarstw. W ciąży warto sięgać po migdały, które nie tylko zwalczą uporczywe nudności, ale też zgagę, która pojawia się w kolejnych trymestrach. Wszystko dlatego, że zobojętniają kwasy żołądkowe, a to pomaga złagodzić uczucie pieczenia. Migdały mają jeszcze jedną zaletą, która będzie przydatna w ciąży. To właśnie one pomogą nam uzupełnić niedobory kwasu foliowego.

Migdały pomogą zwalczyć stres i nerwy

W obecnym świecie wiele osób jest narażonych na sytuacje stresowe. Mogą one negatywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Na szczęście migdały mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Przyczyniają się do tego zawarte w nich składniki, m.in. magnez, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te składniki działają także antydepresyjnie, a także mają korzystny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. To wszystko sprawi, że łatwiej nam będzie uporać się ze stresem.

Migdały pozytywnie wpłyną na nasz wygląd

Migdały również mają doskonały wpływ na nasz wygląd. Przede wszystkim nie może ich zabraknąć w diecie odchudzającej. Wszystko dlatego, że wpływają na pracę metabolizmu, a także zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. W dodatku migdały zawierają błonnik, który szybko wypełnia żołądek i daje uczucie sytości na długi czas. Jednak nie można przesadzać z jedzeniem migdałów, gdyż możemy osiągnąć odwrotny skutek. Niestety są one bardzo kaloryczne, co sprawi, że przytyjemy, a także pojawią się zaparcia. Migdały wpływają również pozytywnie na paznokcie i włosy, dzięki zawartości witaminy B. Natomiast witamina E ochroni przed działaniem wolnych rodników i sprawi, że nasza skóra przez dłuższy czas pozostanie młoda.

5/5 – (1 głosów)