Jesień i zima to czas, kiedy każdy z nas marzy jedynie o zagrzebaniu się w pościeli i przeczekaniu do wiosny. Jednakże nasze obowiązki, praca, dzieci szkoła wymagają od nas wyjścia na zewnątrz. Tam, gdzie jest zimno i nieprzyjemnie. Jak zatem sprawić, żeby po powrocie rozgrzać się nie tylko zewnętrznie, ale i wewnętrznie? Napić się czegoś dobrego! Sprawdź jakie herbaty są najlepsze na rozgrzanie.
Herbaty z sokiem owocowym
Zarówno mama, jak i babcie pewnie nie raz Ci powtarzały, że na przeziębienie najlepsza jest herbatka z sokiem malinowym albo z sokiem z czarnego bzu, prawda? Dziś, w tym zabieganym świcie nie zawsze mamy czas na przygotowanie latem zapasu soków i mrożonych owoców na zimę. W takim przypadku idealnie sprawdzą się soki i syropy owocowe z dodatkiem witaminy C, które możemy kupić w sklepie. Aby przygotować aromatyczną, rozgrzewającą herbatkę z sokiem będziemy potrzebować łyżkę prawdziwej herbaty liściastej czarnej, zielonej lub białej, dwie — trzy łyżki soku z owoców oraz łyżeczkę miodu. Liście herbaty można spokojnie zastąpić wysokiej jakości herbatą w torebce. W pierwszej kolejności parzymy herbatę. Susz zalewamy wodą w temperaturze 95°C, wyższa temperatura spowoduje, że straci ona swoje właściwości, między innymi nie pozwoli wydobyć się z liści flawonoidom i przeciwutleniaczom, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Następnie herbatę parzymy od 3 do 5 minut i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury około 45°C. Wtedy możemy dodać sok i miód. W innym wypadku zbyt wysoka temperatura zabije witaminy i inne związki zawarte w dodatkach.
Grzane wino korzenne
Innym doskonałym napojem, który błogo rozgrzewa, jest grzane wino korzenne. Przygotowywane z półwytrawnego wina, z dodatkiem miodu, cynamonu, goździków i soku owocowego przyjemnie rozgrzewa i koi zmysły. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na kieliszek wina. Dla takich osób Herbapol stworzył swoją gotową mieszankę „grzane wino z sokiem z czarnej porzeczki”. W składzie znajdziemy same dobroci: kwiat hibiskusa, jabłko, czarna porzeczka 6%, prażony korzeń cykorii, aromaty, aronia, cynamon, liść słodkiej jeżyny, korzeń lukrecji, winogrono, czerwone wino w proszku (0,1%). Większość zgromadzonych owoców i przypraw przejawia działanie rozgrzewające i przeciwprzeziębieniowe, a wino w proszku, cynamon i korzeń cykorii nadają herbatce przyjemnego aromatu, który powoduje, że zaparzona smakuje dokładnie tak jak grzaniec z najlepszej restauracji. Dodaj odrobinę miodu, kiedy przestygnie i ciesz się piękną zimową aurą za oknem nad kubkiem aromatycznego win… herbaty.
A co gdy złapało nas przeziębienie?
Kiedy jednak spędziliśmy zbyt dużo czasu na mrozie, przemoczyliśmy buty lub nas przewiało koniec końców, może zakończyć się to niemiłym przeziębieniem. Kaszel, stan podgorączkowy, katar. Nic przyjemnego. Wtedy znów możemy poratować się gotowymi herbatkami marki Herbapol! Idealną mieszanką na przeziębienie jest „herbatka ziołowa na przeziębienie”, która w składzie ma owoc malin, kwiat lipy i korzeń prawoślazu. Maliny zawierają dużo witaminy C, kwiat lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, a prawoślaz doskonale radzi sobie z uporczywym kaszlem.