Żeliwne kociołki na ognisko można wykorzystywać do przyrządzania aromatycznych potraw na świeżym powietrzu. Sprawdzą się doskonale podczas letnich spotkań ze znajomymi, biwaków i kempingów. Aby utrzymać garnek w nienagannym stanie przez długie lata, należy odpowiednio o niego dbać. Sprawdź, jak czyścić i konserwować żeliwny kociołek na ognisko.
Żeliwny kociołek na ognisko: pierwsze użycie
Wytyczne odnośnie do postępowania z nowym kociołkiem prawdopodobnie znajdziesz w dołączonych do produktu informacjach od producenta. Przeważnie na początku zaleca się gruntowne umycie naczynia i pokrywki ciepłą wodą bez płynu do naczyń. Następnie należy dokładnie nasmarować oba elementy olejem spożywczym z obu stron (np. rzepakowym) i pozostawić na dwie godziny do wchłonięcia. Po takim czasie nadmiar oleju można usunąć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Później zaleca się umieścić kociołek nad ogniem i wypalić do chwili uzyskania ciemnobrązowego koloru.
Pokrywkę również powinno się opalić na ruszcie nad ogniem lub bezpośrednio na kociołku. Należy jednak pamiętać, aby nie przykrywać szczelnie naczynia. Najlepiej zostawić jak największy otwór, co pozwoli odprowadzać wilgoć i dym z kociołka.
Żeliwny kociołek na ognisko: jak czyścić?
Żeliwny kociołek na ognisko jest dosyć łatwy w czyszczeniu, jednak należy przestrzegać kilku ważnych zasad.
- Nie powinno się umieszczać naczynia w zmywarce.
- Zaleca się mycie ręczne w ciepłej wodzie bez dodatku płynu do mycia naczyń czy innych detergentów.
- W razie trudnych do usunięcia zabrudzeń warto namoczyć kociołek w ciepłej wodzie od razu po zakończeniu gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie doczyścić ewentualne przypalenia.
- Do rozgrzanego kociołka żeliwnego nie wolno wlewać zimnych płynów.
Żeliwny kociołek na ognisko: jak konserwować?
Przede wszystkim należy pamiętać, że żeliwne kociołki na ognisko nie powinny być myte z użyciem detergentów. Do usunięcia resztek jedzenia najlepiej sprawdzi się ciepła, czysta woda i myjka lub gąbka. Po wyczyszczeniu i dokładnym osuszeniu naczynia (np. ręcznikiem papierowym) zaleca się ponowne natłuszczenie w celu ochrony przed rdzą i przywieraniem jedzenia. Regularne smarowanie olejem spożywczym po każdorazowym umyciu umożliwia zakonserwowanie garnka do czasu kolejnego stosowania. Ponadto taki zabieg pozwala przywrócić świeżość i utrzymać kociołek na ognisko w dobrym stanie.
Podczas przechowywania powinno się unikać przykrywania naczynia. Brak wentylacji może spowodować pojawienie się wewnątrz rdzy.
Odpowiednia konserwacja pozwala znacząco przedłużyć żywotność żeliwnego kociołka. Wystarczy kilka prostych zabiegów, aby garnek służył do przygotowywania pysznych zup, dań mięsnych czy zapiekanek warzywnych w plenerze przez wiele sezonów. Aby długo móc cieszyć się smakiem jednogarnkowych potraw, trzeba tylko pamiętać o regularnym natłuszczaniu naczynia i unikaniu detergentów w czasie mycia. Stosowanie tych dwóch zasad pozwoli na zajadanie się przepysznym jedzeniem z kociołka przez długi czas.