Myślisz, że za fenomenalnym smakiem klasycznych fast foodów stoi zastosowany do ich smażenia tłuszcz? Przedstawiamy Ci kilka przepisów na Twoje ulubione dania w wersji beztłuszczowej, czyli zdrowej – a jednak równie pysznej jak w przypadku oryginału. Przekonaj się, że fast foody mogą być zdrowe i smaczne!
Stripsy z kurczaka w zestawie z kolorowymi frytkami
Kawałki piersi z kurczaka w złocistej panierce i chrupiące frytki to duet, którego nie może zabraknąć w menu żadnej restauracji serwującej dania typu fast food. Choć nie można odmówić im smaku, to jednak za ich pięknie zrumienioną skórką stoi tłuszcz i to w dużej ilości. Zazwyczaj zarówno kurczak, jak i ziemniaki są smażone w głębokim tłuszczu, który wchłaniają. Jak wykonać ich zdrowszy wariant?
Pierś z kurczaka obtocz w jajku rozmieszanym z odrobiną mleka oraz w panierce z bułki tartej i pokruszonych płatków kukurydzianych. W przypadku frytek zrezygnuj z ziemniaków i przygotuj je z innych warzyw – z marchewki, selera, pietruszki czy buraka. Obie części dania możesz upiec w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200°C, ale lepszy efekt osiągniesz, wybierając frytkownicę beztłuszczową.
Urządzenie to zamiast tłuszczu wykorzystuje gorące powietrze, które pozwala na idealne przypieczenie skórki potrawy i pozostawienie miękkiego środka. W przypadku urządzeń Electrolux możesz też liczyć na dodatkowe programy służące do przygotowywania innych dań i to nie tylko obiadowych, lecz również deserów. Co istotne, można ich używać zupełnie bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością – jeśli nie chcesz całkowicie eliminować tego składnika z diety, a jedynie go ograniczyć.
Kebab z kurczaka w domowym wydaniu
Kebab to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. Przygotowując go samodzielnie, możesz znacznie obniżyć ilość tłuszczu i innych szkodliwych dla zdrowia substancji, które się w nim znajdują, bez obawy o utratę unikalnego smaku dania.
Choć tradycyjny kebab przygotowuje się z baraniny, my polecamy użycie kurczaka, czyli mniej kalorycznego mięsa. Aby zyskać pewność, że nie wysuszy się na wiór podczas pieczenia, wybierz mięso z udek bez kości, które jest najbardziej soczyste. Kawałki kurczaka nabij na drewniane patyczki (mogą to być np. pałeczki od sushi) bardzo ciasno. Dzięki temu po upieczeniu i pokrojeniu ostrym nożem uzyskasz fragmenty do złudzenia przypominające te z Twojego ulubionego fast fooda.
Aby kebab z kurczaka smakował tak jak ten „prawdziwy”, należy zamarynować mięso na kilka godzin przed pieczeniem. Do marynaty dodaj pół szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Istotne są też przyprawy, czyli kolendra, kumin, słodka papryka, suszona cebula, pieprz, curry oraz sól.
Wyciągnięte z marynaty, nabite na patyczki mięso połóż na blaszce w taki sposób, aby nie dotykało dna. Dzięki temu w gotowym daniu zostanie mniej tłuszczu. Piecz przez ok. godzinę w temperaturze 180°C.
Przygotowanie niskotłuszczowych fast foodów zajmuje tyle samo czasu, co ich „pełnotłuszczowych” odpowiedników. Zastosowanie odpowiednich przypraw i sposobów obróbki sprawia, że brak tłuszczu nie wpływa na pogorszenie smaku a wręcz przeciwnie – pozwala go „podkręcić”.