Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Buraki, a może marchew? Jaką wyciskarkę do warzyw wybrać?

Buraki, a może marchew? Jaką wyciskarkę do warzyw wybrać?

Z rok na rok wzrasta świadomość konsumentów dotycząca zdrowego odżywiania. Wysoko przetworzone jedzenie zamieniamy na ekologiczne, pochodzącą ze sklepów ze zdrową żywnością. Miejsce słodkich czy słonych przekąsek zastępujemy porcją warzyw i owoców, a posiłki „na mieście” zdrowymi, przygotowanymi w zaciszu własnego domu, w których nie brakuje świeżo wyciskanych soków. Aby jednak móc cieszyć się pożywnym, pełnowartościowym sokiem, trzeba posiadać odpowiednią wyciskarkę do warzyw i owoców. Co znaczy „odpowiednią”? Mianowicie dopasowaną do naszych potrzeb i indywidualnych preferencji, gdyż o ile z wyciśnięciem soku z miękkich owoców i warzyw poradzi sobie każdy model, o tyle przygotowanie napoju z twardych owoców i warzyw, (w tym liściastych), trawy czy kiełków będzie zarezerwowane tylko dla nielicznych modeli.

Dlaczego wyciskarka do warzyw? Czy nie może być sokowirówka?

To, co różni oba te urządzenia to sposób działania. O ile sokowirówka w sposób błyskawiczny przemienia warzywa i owoce w pulpę, o tyle wyciskarka do warzyw delikatnie je miażdży, wyciskając jak najwięcej soku i zachowując jego cenne właściwości – błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. W procesie użytkowania nie dochodzi do wytwarzania się wysokiej temperatury, która mogłaby spowodować utlenienie się witamin. Jakie modele oferują producenci? Niestety, wybór jest bardzo duży, a tym samym może okazać się dla wielu skomplikowany. Na sklepowych półkach nie brakuje rozmaitych urządzeń (zróżnicowanych pod kątem mocy, funkcji czy marki), a każde z nich jest tak samo wychwalane przez sprzedawcę. A to oczywiście utrudnia potencjalnemu kupującemu ostateczny wybór.

Wyciskarka do warzyw i owoców – jaką wybrać?

Chcąc przygotować soki z buraków, marchwi, selera, ale również jęczmienia czy imbiru, musimy ostrożnie podchodzić do zakupu konkretnego modelu. Czynnikiem ułatwiającym wybór powinna być moc urządzenia. Do twardych warzyw i owoców najlepiej sprawdzi się model o sile 200 W. W dalszej kolejności pozostaje pytanie – prasa do warzyw i owoców powinna być pozioma czy pionowa? Jedno- czy dwuślimakowa? Dużą wydajność i wytrzymałość zapewni model poziomy, który w starciu z twardymi warzywami radzi sobie świetnie. Wyciskarki dwuślimakowe charakteryzują się większą skutecznością wyciskania soku, jednak dla niektórych mankamentem może być ich trudne mycie. Dlatego do przygotowywania soków z twardych warzyw warto wybrać model jednoślimakowy, ze ślimakiem o dużej średnicy. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Z pewnością na duży otwór wsadowy, który wykluczy konieczność krojenia warzyw i owoców na małe kawałki, a także system uproszczonego mycia, który nie nastręczy trudności w późniejszym wyczyszczeniu wyciskarki do warzyw i owoców.

Artykuł powstał we współpracy z https://hurom.pl

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.