Sezon jesienno-zimowy to okres przeziębień i grypy. Bardzo łatwo złapać wirusy, dlatego należy dbać o higienę i odpowiedni do pogody ubiór. Wirusy rozprzestrzeniają się drogą kropelkową, więc nietrudno o infekcję, która nieleczona może prowadzić do poważnych powikłań. Co zrobić, by nie zachorować i jak złagodzić pierwsze objawy choroby?

Za oknami niestety rozgościła się już jesień, chłód i deszcz, a wraz z nimi sezon na przeziębienia i grypę. Bardzo trudno uchronić się przed infekcją, gdyż wirusy przenoszą się bardzo łatwo – możemy zarazić się praktycznie wszędzie, a szczególnie w dużych skupiskach ludzi, jak środki transportu publicznego czy centra handlowe. Na to czy zachorujemy największy wpływ ma nasza odporność – im silniejszy mamy układ immunologiczny, tym trudniej będzie patogenom wniknąć do organizmu.

Pierwsze objawy choroby to zazwyczaj ból gardła, katar, ból mięśni i stawów, często pojawia się gorączka. W tym momencie możemy wprowadzić pierwsze naturalne sposoby wspomagania naszego organizmu – i tu warto sięgnąć po zioła.

Wzmocnij układ odpornościowy – jeżówka purpurowa

Pierwsza bronią przeciwko bakteriom i wirusom jest nasz układ immunologiczny, dlatego warto pomyśleć o wsparciu dla niego. Warto zastosować jeżówkę purpurową – roślinę, która znana jest z bardzo pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Jeżówka zawiera cenne polisacharydy, glikoproteiny, kwas kawoilowinowy i cykoriowy oraz flawonoidy, które działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwgrzybiczo. Dzięki zawartości polisacharydów jeżówka na bardzo silne działanie immunostymulujące – warto ją mieć w swojej apteczce.

Witaminy to podstawa

Często zdarza się, że choroba atakuje organizm wskutek niedoboru witamin – koniecznie należy mieć to na uwadze i nie dopuścić do takiego stanu. W okresie, gdy jesteśmy narażeni na atak wirusów i bakterii warto sięgnąć po dary natury – na przykład aronię czarnoowocową czy też dziką różę.

Aronia

Owoce aronii są bogate w garbniki, antocyjany, kwasy organiczne, cenne bioflawonoidy (szczególnie rutynę), witaminę C, B2, B6, PP, E oraz sole mineralne (szczególnie jod, bor, mangan, molibden czy miedź). Preparaty z aronii świetnie wzmacniają organizm i usprawniają pracę układu immunologicznego.

Dzika róża

Dzika róża jest doskonałym środkiem w przypadku awitaminozy: znana jest z wysokiej zawartości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i jest pomocna w przeziębieniach czy grypie. Ponadto bogata jest w witaminę A, B1, B2, E, K, P, kwas foliowy, kwasy organiczne, antocyjany, glikozydy oraz wapń, potas,cynk, siarkę czy magnez.

Rumianek

Rumianek to bardzo popularna roślina o niezwykłych właściwościach – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie ran. Napar z rumianku świetnie sprawdza się przy infekcjach dróg oddechowych – jest idealny do inhalacji, przynosi szybką ulgę. Kwiaty rumianku zawierają  bardzo dużo olejków eterycznych, są również bogate w fitosterole i flawonoidy, witaminę C i cholinę.

Warto dbać o siebie i wspierać własny organizm zarówno w walce z przeziębieniem i grypą, jak i profilaktycznie. Szczególnie cenne są naturalne sposoby – zioła i produkty na bazie ekstraktów z ziół. Łatwo dostępne są też herbatki, nalewki czy soki.

Tekst powstał przy współpracy z www.lekinatury.pl

Polacane:

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Jedna odpowiedź

  1. Gosia

    U mnie w domu na przeziębienie- mleko z miodem i czosnkiem, syrop z maliną i lipą, a także nalewka cytrynowo-miodowa 😉

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany