Istnieją dwa istotne powody, by regularnie odwiedzać Bazar Natury we Wrzeszczu. Pierwszy to taki, że to miejsce, gdzie można znaleźć najwięcej ekologicznych producentów z certyfikatami. Drugi powód jest taki, że sercem każdego miasta, a nawet każdej dzielnicy jest tak naprawdę targ lub bazar, na który zjeżdżają okoliczni producenci żywności, by mieszkańcy aglomeracji mogli się – co tu dużo mówić – zdrowo ożywiać.

n

Cykliczny targ ze zdrową żywnością w Garnizonie w Wrzeszczu odbywa się w każdy czwartek i sobotę. W specjalnie przygotowanej hali znajdują się stoiska kilkudziesięciu producentów. Bazar Natury oferuje produkty od sprawdzonych dostawców z rodzinnych, często wielopokoleniowych gospodarstw. Żywność pochodzi bezpośrednio od prawdziwych pasjonatów naturalnego i zdrowego jedzenia. Kim są? Dziś przedstawiamy producentów nabiału.

MALINOWY CHRUŚNIAK

Życie w Malinowym Chruśniaku skupia się wokół hodowli kóz. Tworzy się tu sery długo dojrzewające, twarogi, jogurty i inne kombinacje z koziego mleka. Gospodarstwo działa w Stowarzyszeniu Serowarów Zagrodowych i współpracuje z Uniwersytetem Wrocławskim. Dzięki temu rozpoczęto produkcję nabiału na bazie podpuszczki roślinnej, bez konieczności pobierania enzymu od zwierząt, oraz produkcję trudnej do osiągnięcia  gęstej konsystencji koziego jogurtu. Masło robi się tu metodą tradycyjną i przy użyciu sprawdzonej maszyny z lat 70.. Dzięki temu smak jest porównywalny do tego zapamiętanego z dzieciństwa. Produkty podzielono na te wykonywane z mleka pasteryzowanego (i poleca się je na przykład kobietom w ciąży) oraz niepasteryzowanego.

n

GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE PANA MARIANA NOWAKA

Ekonabiał.pl od 20 lat oferuje ekologiczne, pełnowartościowe produkty nabiałowe, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Wyroby produkowane są zgodnie ze standardami polskimi i unijnymi i mają certyfikat. Nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani polepszaczy smaku, tego ostatniego zresztą absolutnie nie potrzebują. Ich naturalne właściwości doskonale wpływają na zdrowie, urodę i samopoczucie. Spróbuj i przekonaj się sam! Daniel Okrasa już tam był i zdrowe mleko pił!

FARMA PARMA

Firma zajmuje się sprzedażą regionalnych wyrobów włoskich, szwajcarskich i francuskich z małych gospodarstw/wytwórni wysyłanych bezpośrednio, co zapewnia najwyższą jakość i świeżość. Większość produktów posiada certyfikaty DOP, który jest przyznawany produktom mającym w nazwie odwołuje się do miejsca pochodzenia, czyli powstały na ściśle określonym terytorium, w powiązaniu z warunkami historycznym, kulturowymi, klimatycznymi oraz tradycjami rolniczymi.