Według dietetyków Polacy zjadają zbyt mało warzyw i owoców, które dostarczają niezwykle cennych składników naszemu organizmowi. Jedną z głównych przyczyn nieprawidłowego odżywania są złe nawyki utrwalone w dzieciństwie.
Co robimy źle?
Nieregularne spożywanie posiłków, rezygnowanie z drugiego śniadania i podwieczorku oraz sięganie po niezdrowe przekąski – to najczęściej popełniane przez Polaków błędy żywieniowe. Oprócz tego w naszym codziennym menu występuje ograniczona ilość wartościowych produktów, takich jak ciemne pieczywo, mleko oraz warzywa i owoce. Ponieważ na zwyczaje żywieniowe w znacznym stopniu wpływają nawyki wyniesione z domu rodzinnego, warto jak najwcześniej wprowadzić zbilansowaną dietę. Co zrobić, kiedy dziecko niechętnie sięga po owoce i warzywa, a zamiast zdrowych soków woli słodzone napoje gazowane?
Dawaj dobry przykład i zachęcaj dziecko do gotowania
Nie można wymagać od kilkulatka, aby jadł warzywa i owoce, kiedy sami sięgamy po wysokokaloryczne i niezdrowe potrawy. Jeśli więc zależy nam na zbilansowanej diecie, powinna na nią przejść cała rodzina. Dziecko widząc rodziców zjadających zdrowe sałatki czy surówki chętniej sięgnie po tego typu produkty. Warto też zachęcić potomka do wspólnego przygotowywania posiłków. Inspiracji można poszukać w Internecie, np. na http://www.hortex.pl/przepisy/, albo wykorzystać sprawdzone już przepisy. Takie rozwiązanie może być świetną zabawą, a dodatkowo nauczy kilkulatka samodzielności.
Warzywa i owoce w atrakcyjnym wydaniu
Dzieci bardzo często odmawiają jedzenia warzyw, ponieważ są one podawane w mało atrakcyjnej formie. Rozgotowany szpinak wygląda nieapetycznie, dlatego też warto nieco postarać się podczas przygotowywania posiłków. Kolorowa surówka czy owocowa sałatka wygląda bardziej zachęcająco, a wykorzystując foremki do wykrawania ciastek możesz wspólnie stworzyć na kanapkach ciekawe kompozycje według własnego pomysłu, które będą nie tylko apetyczne, ale również zdrowe. Nie wymaga to wiele wysiłku, a może przynieść wymierne efekty. Obserwuj jakie potrawy smakują dziecku i jednocześnie podsuwaj mu też nowe smaki. Staraj się dodawać warzywa do każdego posiłku tak, aby stanowiły jego integralną część. Aby zachęcić malucha do „zieleniny”, stwórzcie niewielki ogródek na oknie albo balkonie. Wyhodowaną w ten sposób rzeżuchę czy zdrowe kiełki możecie dodawać do kanapek i surówek.
Dlaczego jest to tak istotne?
Według Światowej Organizacji Zdrowia nadwaga to najczęściej występujący problem zdrowotny dotykający europejskich dzieci. Ok. 20% z nich ma nadwagę, zaś jedna trzecia to dzieci otyłe, które przez swoją wagę narażone są na takie choroby jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2, ale również na problemy psychospołeczne i kłopoty ze snem. Niepokojący jest fakt, że otyłe dzieci prawdopodobnie staną się otyłymi dorosłymi, co wpłynie na skrócenie długości życia i obniżenie jego jakości. Wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe i ucząc nasze dzieci jak zadbać o zbilansowaną dietę, możemy uchronić je przed tym problemem i zapewnić im lepszą przyszłość – bez chorób i kompleksów.