Sezon wiosenno-letni rozpoczęty! Już niedługo w sklepach i na straganach pojawiać się zaczną soczyste truskawki, słodkie maliny czy w końcu kwaskowate porzeczki — a i teraz skorzystać możesz z dobrej jakości owoców mrożonych. Szybkie ciasto z owocami to najlepszy pomysł na błyskawiczny deser, który zachwyci zarówno gości, jak i wszystkich domowników. Najlepiej smakuje latem, jednak warto przygotowywać je przez cały rok, by nawet w środku zimy móc przypomnieć sobie przyjemne letnie dni.
Szybkie ciasto ucierane — najłatwiejsze ciasto na świecie!
Nie masz dużo czasu, a może po prostu nie jesteś mistrzem wypieków? Nieważne — z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Ciasto ucierane to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Wyróżnia się nie tylko prostotą wykonania, ale też sprężystością, miękkością oraz optymalnym poziomem wilgoci. Co więcej, jest niezwykle uniwersalne. Sprawdzi się przy każdej okazji, a dodać możesz do niego dosłownie każde owoce, także te mrożone.
Takie ciasto przygotujesz, ucierając masło z cukrem za pomocą miksera, następnie dodając jajka, a w końcu mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito. Nie zapomnij też o dodaniu szczypty soli! Gotowe ciasto wyłóż na blachę i przykryj owocami — jeżeli masz więcej czasu, możesz też pokusić się o zrobienie pysznej kruszonki.
Przygotowanie ciasta ucieranego będzie jeszcze szybsze i wygodniejsze, jeśli skorzystasz z robota kuchennego (zobacz wielofunkcyjne roboty kuchenne do 1000 zł). Wystarczy umieścić masło z cukrem w misie i uruchomić funkcję mieszania, a następnie wygodnie dodawać kolejne składniki, podczas gdy wszystko samo się będzie ubijać. Warto pamiętać, że robot kuchenny ma też wiele innych pożytecznych funkcji — pomoże np. w zagniataniu ciasta kruchego lub emulgowaniu śmietany.
Klasyczna tarta z owocami: jak ją przygotować?
Innym szybkim ciastem, które zachwyci każdego miłośnika słodkości, a jednocześnie nie jest trudne do zrobienia, jest tarta z owocami. Jej podstawą jest odpowiednio przygotowany kruchy spód, powstający ze sporej ilości masła, mniej więcej o połowę mniejszej ilości mąki, niewielkiej ilości cukru, odrobiny zimnej wody i szczypty soli (czasami używa się samych żółtek zamiast całych jajek). Wszystkie składniki zagnieć możliwie szybko i odstaw na ok. pół godziny do lodówki.
Aby przygotować szybką budyniową tartę z sezonowymi owocami, wystarczy upiec sam spód, koniecznie nakłuwając go oraz obciążając grochem. Gdy będzie wystudzony, wyłóż na niego przygotowany wcześniej budyń śmietankowy lub waniliowy, a na końcu pokrojone truskawki, borówki czy maliny.
Biszkopt z galaretką i owocami — idealny na lato
W upalne letnie dni nie zawsze masz chęć na ciężkie ciasto. Jeśli jednak najdzie Cię ochota na coś słodkiego, przygotuj lekki biszkopt z owocami i galaretką. Zrobienie biszkoptu jest szybkie, chociaż może wymagać nieco doświadczenia. Polega na ubiciu na sztywno białek, dodaniu do nich cukru i dalszym ubijaniu, a potem stopniowym dodawaniu żółtek oraz mąki. Pamiętaj, by dokładnie trzymać się konkretnej receptury, także odnośnie czasu pieczenia.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć możesz masę budyniową czy z serka mascarpone. Następnie ułóż na niej ulubione owoce i całość zalej lekko przestudzoną galaretką.