Śledź w oleju z cebulką to świąteczny klasyk, który zna każdy. Czy jednak zdajesz sobie sprawę z tego, że śledzie mogą być podawane również na słodko? Jak się okazuje, to naprawdę świetne połączenie! Zaskocz rodzinę i postaw na słodkie śledzie na święta. Nie wiesz, jak je przygotować? Poznaj 3 najpopularniejsze przepisy na śledzie, które możesz wykorzystać!
Śledzie z rodzynkami i żurawiną — sposób na przełamanie rutyny!
Śledzie na Wigilię wcale nie muszą mieć tradycyjnej, słonej formy. Równie smacznym wyborem będą te przygotowane na słodko — na przykład z rodzynkami i żurawiną. Do ich przygotowania będziesz potrzebować oczywiście filetów ze śledzia, ale także cebul, suszonych grzybów, rodzynek, suszonej żurawiny, miodu, oleju i koncentratu pomidorowego.
Zacznij od odmoczenia i ugotowania grzybów. Następnie pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na oleju, po chwili dodając grzyby, żurawinę, rodzynki, przecier pomidorowy i miód. Gdy wszystkie składniki się dokładnie ze sobą połączą, odstaw je do ostudzenia. W tym czasie pokrój śledzie w paski, a gdy zawartość patelni ostygnie, dorzuć je do niej. Dokładnie wymieszaj, by całość móc przełożyć do pojemników. Gotowe śledzie odstaw do lodówki na 48 godziny. Po tym czasie zyskają najlepszy smak i będą gotowe do spożycia.
A może… śledzie z cebulką i rodzynkami?
Lubisz klasyczne przepisy na śledzie, np. śledzika z cebulką? W takim razie koniecznie spróbuj połączenia śledzia, cebuli i rodzynek, które może Cię miło zaskoczyć! Poza nimi do przygotowania dania będziesz potrzebować jeszcze tylko oleju i liści laurowych, co sprawia, że jest mało wymagające, a tym samym i szybkie w wykonaniu!
Obraną i pokrojoną w talarki cebulę podsmaż na oleju, aż się skarmelizuje i odstaw do schłodzenia. Śledzie pokrój na kawałki i włóż do słoika. Do ostudzonej cebuli dorzuć rodzynki i wszystko przełóż do słoika. Całość delikatnie wymieszaj z olejem — i gotowe!
Słodkie śledzie z morelami i śliwkami polecają się na świąteczny stół
Nie przepadasz za rodzynkami czy żurawiną? Postaw na śledzie na święta w połączeniu z morelami i śliwkami! Zestawione z cebulą, koncentratem pomidorowym, miodem gryczanym i octem winnym stworzą smaczną potrawę, idealną na świąteczny stół. Jak je przygotować?
Obraną cebulę pokrój w piórka i duś ją w garnku przez 5 minut. Następnie dodaj do niej miodu, by się skarmelizowała. Gdy to nastąpi, dolej ocet winny, wrzuć suszone śliwki i morele. Całość duś pod przykryciem aż ocet wyparuje, a potem dodaj koncentrat i chwilę podgrzej. Po tym odstaw garnek i poczekaj, aż będzie tylko lekko ciepła. W tym czasie pokój śledzie na kawałki. Po przestygnięciu marynaty czas na ostatni etap. Sięgnij po wyższe naczynie, a następnie przekładaj śledzie warstwami marynaty. Tak przygotowane danie ostaw na kilka godzin.
Śledź po hawajsku, czyli ananas w roli głównej
Jeśli uwielbiasz i ananasa, i śledzie, to połączenie musi się znaleźć na Twoim świątecznym stole. Potrzebujesz: śledzi, ananasa w puszcze, kukurydzy, cebuli, octu, majonezu, jogurtu naturalnego, przyprawy curry, soli, pieprzu, cukru, soku z cytryny i przegotowanej wody.
Śledzie zalane wodą i octem odstaw do lodówki na min. 3 godziny. W miseczce połącz majonez, jogurt, sok z cytryny z przyprawami. Po upływie wyznaczonego czasu odsącz śledzie i dodaj do nich pokrojonego w kostkę ananasa, a także kukurydzę, sparzoną wcześniej cebulę i przygotowany sos. Wszystko zamieszaj, by uzyskać gotowe danie.
Takie dania sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy ktoś z Twoich bliskich nie przepada za ich klasyczną wersją. Być może to właśnie śledzie na słodko będą strzałem w dziesiątkę! Wypróbuj wyżej proponowane przepisy i znajdź ten, który najlepiej sprawdzi się na Twoim świątecznym stole.